Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory

Volební místnosti se otevřely. Obyvatelé Olomouckého kraje rozhodují o novém složení zastupitelstev obcí a měst a na Olomoucku také o senátorovi. Volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin. Letošní komunální volby jsou deváté v historii samostatné České republiky.

V Olomouckém kraji v komunálních volbách kandiduje celkem 13 406 kandidátů, z toho 66 procent mužů. Průměrný věk je 47,7 let, nejstarší kandidáti jsou jednadevadesátiletá Naděžda Hořínková, která se o hlasy voličů uchází na 25. místě kandidátky Levicoví občané Prostějova a KSČM. Stejný věk má Vladimír Vojtěchovský, který kandiduje na 39. místě za KSČM v Olomouci. 

FOTOGALERIE: Lidé na Hané vyrazili k volbám

Pátek, 23. září 2022, 15:53

FOTOGALERIE: Lidé na Hané vyrazili k volbám
FOTOGALERIE: Lidé na Hané vyrazili k volbám
 

Osmnáctiletých kandidátů je v Olomouckém kraji rovných devětadvacet. V drtivé většině jsou to studenti a studentky.

Nejvíce kandidátů má v Olomouckém kraji Sdružení nezávislých kandidátů a místní sdružení, celkem 6826, což představuje 51 procent všech kandidátů. Na druhém místě je KDU-ČSL s 1287 kandidáty a na třetím místě je KSČM se 488 kandidáty.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Olomoucká Drbna v tomto článku.

V Olomouci se o hlasy voličů uchází jedenáct kandidátek, a to Spolu, SPD a Trikolora, ANO 2011, koalice Svobodní, Soukromníci, Koruna Česká a Konzervativní strana, KSČM, ProOlomouc a Piráti, Přísaha – občanské hnutí Roberta Šlachty, Olomoučané, koalice STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti, Sdružení pro republiku-Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska a hnutí spOLečně.

Před čtyřmi lety komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO a vytvořilo koalici společně s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně. Post primátora za ANO obhajuje Miroslav Žbánek.  

O místo senátora na Olomoucku má zájem osm kandidátů, volby budou koncem září

O místo senátora na Olomoucku má zájem osm kandidátů. Je mezi nimi dosavadní senátor Lumír Kantor, ale i lékař záchranné služby Milan Brázdil, který v roce 2016 v druhém kole prohrál souboj o senátora právě s Kantorem. Před šesti lety bylo kandidátů...

V celé České republice budou nejvíce křesel zastupitelů obhajovat lidovci. Před čtyřmi lety získali 3645 zastupitelů ze zhruba 62 tisíc. ODS obhajuje kolem 2600 zastupitelů včetně pěti primátorů z 26. STAN s partnerskými Starosty pro Liberecký kraj čeká obhajoba kolem 2750 křesel zastupitelů a dvou primátorů. TOP 09 bude v komunálních volbách obhajovat 484 křesel, Piráti 258 míst včetně křesla pražského primátora.

Opoziční ANO bude usilovat o znovuobsazení 1684 křesel včetně míst šesti desítek starostů a 14 primátorů. Za SPD bylo před čtyřmi lety zvoleno 161 zastupitelů. ČSSD čeká obhajoba 1955 míst zastupitelů včetně karvinského primátora, komunisté obhajují 1470 křesel.

V letošních obecních volbách by mohlo hlasovat přes osm milionů voličů. Před čtyřmi lety byla volební účast 47,3 procenta. 

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nebude moci na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa | Zdroj volby.cz

Štítky volby, komunální, politika, senát, zastupitelstvo, Olomoucký kraj, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česko, křeslo, KSČM, primátor, ANO 2011, Olomouc, Naděžda Hořínková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.