Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Škoda nevznikla, dotace je vrácená, vila opravená. Starosta Vápenné přesto dostal pět let, odvolá se

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig se odvolá proti spornému rozsudku pěti let vězení za dotační podvod a poškození zájmů EU kvůli rekonstrukci Latzelovy vily. Obec sice nedokázala dodržet podmínky dotace, ale peníze v plné výši vrátila a vilu opravila. Nikomu žádná škoda nevznikla.

Krajský soud v Olomouci nedávno starostu Vápenné Leoše Hanniga potrestal pěti lety vězení a pokutou 60 tisíc korun za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. 

"V tomto pětiletém sporu nejde o žádnou krádež nebo zpronevěru, ale jde tam o administrativní záležitosti, které mi navíc chystal někdo jiný. Mnoho lidí si však rozsudek může mylně vykládat tak, že starosta z Vápenné ukradl miliony. Není to tak. Žádná škoda nikomu nevznikla, obec celou dotaci vrátila a dům tady stojí. Bylo tady několik kontrol, které potvrdily, že práce, materiál a vybavení, všechno se tam dodalo. Stát ani Evropská unie nepřišly ani o korunu," vysvětluje starosta.

Poslední rozsudek v táhnoucím se sporu ho proto velmi překvapil. Nyní čeká na jeho písemné zdůvodnění a potom se chce odvolat k nadřízenému soudu.

Soudy přitom už dvakrát rozhodly, nadřízená instance však případ pokaždé vrátila. Naposledy soud uložil trest na spodní hranici sazby. "Protože v součtu evropská a státní dotace přesahovala deset milionů korun, byť o několik set tisíc, nemáme jinou možnost než uložit takový trest, přestože předchozí rozsudky byly vůči obžalovanému mírné," vysvětlil předseda senátu Eduard Ondrášek

Starosta Vápenné dostal pět let vězení kvůli opravě vily. Obec nedodržela podmínky dotace

Krajský soud v Olomouci potrestal starostu Vápenné na Jesenicku Leoše Hanniga pěti lety vězení a pokutou 60 tisíc korun za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. Případ se týká rekonstrukce Latzelovy vily, kdy obec nedokázala...

Starosta Vápenné má podporu obyvatel, ostatních starostů a také některých senátorů. Podle Sdružení místních samospráv je starosta trestán pouze za formální a zcela nezáměrné pochybení, kdy nevznikla žádná škoda.

"Případ starosty Hanniga bohužel ilustruje těžkosti, se kterými se starostové a zastupitelé obcí dennodenně potýkají. Potvrzuje se věta, že na radnici je člověk jednou nohou ve vězení, a to kvůli obrovskému množství administrativních a byrokratických požadavků, kterým lidé pečující o rozvoj obcí v souvislosti nejen s veřejnými zakázkami a dotacemi musí vyhovět. I drobné a nezáměrné pochybení může vést k obvinění z podvodu, jako se stalo v tomto případě," prohlásila předsedkyně sdružení Eliška Olšáková.

Starosta Vápenné Hannig je za veškerou podporu vděčný. "Měl jsem i nějaké setkání s občany, protože život v obci běží dál. Podporu vnímám a jsem za ni velmi rád," přiznal.

Dotace se týkaly rekonstrukci Latzelovy vily, která je nyní jednou z nejvýstavnějších budov ve Vápenné. Obec nicméně nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit v budově požadované sociální služby. Desetimilionovou dotaci na opravu objektu však obec vrátila, přestože byla rekonstrukce dokončena a budova byla v roce 2015 zkolaudována. Latzelova vila nyní slouží obyvatelům Vápenné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Ubytování U Ztraceného potoka

Štítky vila, dotace, oprava, trest, rozsudek, odvolání, Vápenná, Evropská unie, věznice, okres Jeseník, Krajský soud v Ostravě, Eliška Olšáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Nezávislé soudy v česku?!Hovno!Jsou fyzicko-biologicky,psychicky-mentálně a moralně obřezaní zkurvysynové!!!!!!!!

Úterý, 10. října 2023, 17:24Odpovědět

Škoda nevznikla, dotace je vrácená, vila opravená. Starosta Vápenné přesto dostal pět let, odvolá se  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.