Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Přerovská ODS čelí zrušení. Kvůli aféře s podplacenými zakázkami má přijet do Olomouce i premiér Fiala

Trestní stíhání a další problémy členů přerovské Občanské demokratické strany eskalovaly až k návrhu na zrušení oblastního sdružení ODS v Přerově. Obvinění v kauze zkorumpovaných dopravních zakázek v Olomouckém kraji čelí bývalý čelní krajský představitel ODS Michal Zácha a také jeho nedávný spolustraník, podnikatel Robert Knobloch. Od Knoblocha si měl podle Deníku N bezúročně půjčit dva miliony korun Igor Kraicz, předseda přerovského oblastního sdružení ODS. I on se vzdal svých postů v ODS a na kraji. Hospodářské noviny přinesly informaci, že přímo v regionu bude situaci řešit v příštím týdnu i premiér Petr Fiala.

Regionální rada ODS v Olomouckém kraji navrhla republikovému sněmu strany zrušení oblastního sdružení ODS v Přerově. Jeho předseda Igor Kraicz v pátek rezignoval na člena regionální rady ODS i na funkce v orgánech krajského zastupitelstva. Kraiczovo rozhodnutí potvrdil místopředseda regionálního sdružení ODS a poslanec Martin Major. Kraicz podle Deníku N dlužil dva miliony korun podnikateli a bývalému spolustraníkovi Robertu Knoblochovi (dříve ODS) stíhanému v kauze ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji.

Republikový sněm ODS bude návrh na zrušení přerovské buňky řešit 11. prosince. „Regionální rada zároveň vyslovuje vůli v nejbližším možném termínu založit nové oblastní sdružení ODS Přerov," uvedl Major.

Náměstek hejtmana a radní Zácha z ODS obviněný v korupční kause bude ve funkcích až do konce listopadu

Náměstek hejtmana a přerovský radní Michal Zácha z ODS obviněný v korupční kause Autostráda společně s 12 lidmi z ovlivňování dopravních zakázek bude ve svých funkcích až do konce listopadu. Rezignaci sice politik podal neprodleně poté, co ho...

Podle Hospodářských novin situace spojená s bývalými představiteli ODS znepokojuje i nejvyšší vedení politické strany. V pondělí má tak do Olomouce přijet předseda strany a premiér Petr Fiala, 1. místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura a další vysoce postavení členové ODS. Ti mají podle hn.cz zájem získat přesnější informace o kauze, která vešla ve známost veřejnosti 13. listopadu při zásahu detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) pod krycím názvem Autostráda.

Policisté v případu nezákonného ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji v polovině listopadu obvinili 13 lidí. Je mezi nimi podnikatel a bývalý člen regionální rady ODS Knobloch, někdejší krajský předseda ODS, bývalý hejtmanův náměstek a přerovský radní Michal Zácha či už odvolaný ředitel krajské správy silnic David Štěpánek. Zácha s Knoblochem kvůli obvinění opustili řady ODS. Zácha rezignoval i na post hejtmanova náměstka a radního v Přerově, ze kterého pochází.

Po rezignaci obviněného náměstka Záchy bude mít krajskou dopravu na starosti hejtman Suchánek

Místo obviněného bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchy (dříve ODS) bude mít nově oblast dopravy ve své gesci hejtman Josef Suchánek (STAN). Změna je reakcí na kauzu nezákonného ovlivňování zakázek Olomouckého kraji. Hejtmanství podle...

Kriminalisté z NCOZ zasahovali nejen na olomouckém krajském úřadě a přerovské radnici, kde měl Zácha kancelář jako uvolněný radní, ale i ve stavebních firmách, na Správě silnic Olomouckého kraje a doma u obviněných. Členové skupiny jsou obviněni z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch.

Hejtman Josef Suchánek (STAN) řekl, že podle předběžné policejní kalkulace vznikla škoda zhruba 50 milionů korun. Krajský úřad se už k žalobě připojil a bude požadovat náhradu vzniklé škody, kterou ještě upřesní. Obviněným hrozí mnohaleté vězení.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Autostráda, policie, správa, kriminalita, korupce, Michal Zácha, Robert Knobloch, Igor Kraicz, Petr Fiala, ODS, Přerov, radnice, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Středa

Z bláta do větší louže. Z Sicílie do Kalábrie.

Středa, 29. listopadu 2023, 10:26Odpovědět

Libor Burian

Citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny všeho, dotace, neZiskovky, válčení, zbrojení, výroba vražedného šrotu, plýtvání životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením, válčením, vše podle vzoru udat a ukřižovat Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, otrokářství, lichva, kolonie, rezervace, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, vše k nové totalitě Orwell1984. Kabáti Colorado, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou je dnes nutno se ptát šmejdů. Přijďte ke všem volbám říct mafii a dost !

Neděle, 26. listopadu 2023, 13:07Odpovědět

Libor Burian

Olomouc, hnízdo mrázkova íčka. Na streamu dobře hodnotí celkovou situací sociolog Standa Biler. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Více píšu ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články. Na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. ČT 1 před čtyřmi lety v pořadu o vodě red.cituje rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním: v zemi vládne mafie, vše ostatní je komedie pro lid. Na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za s.Tošovského). Na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Na yt o uniagentech Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí. Na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2). Na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU, článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, Minúta pravdy Milana Uhríka, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, členové odsouzené zločinecké organizace kteří si dnes rozdávají metály. Film Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu,.

Neděle, 26. listopadu 2023, 12:58Odpovědět

Přerovská ODS čelí zrušení. Kvůli aféře s podplacenými zakázkami má přijet do Olomouce i premiér Fiala  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.