Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Autostráda v Přerově: Záchu střídá Navařík z ODS, bude audit veřejných zakázek, Prosperita je v radě

Přerov uklízí po korupční kauze Autostráda. Obviněného Michala Záchu, který kvůli ovlivňování silničních zakázek rezignoval na všechny své funkce i členství v ODS, nahradí ve vedení města Jakub Navařík z ODS, radu doplní sdružení Prosperita a Přerov si zároveň nechá udělat audit některých veřejných zakázek.

Všech svých funkcí a členství v ODS se obviněný Michal Zácha vzdal, jeho místo uvolněného radního v Přerově obsadí Jakub Navařík (ODS), který povede školství, sport a grantovou politiku. Na postu zastupitele pak Záchu nahradí Petr Caletka (ODS).

Změní se rovněž složení koalice. ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 doplní sdružení Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí. Novým radním za toto sdružení se stane František Jan Hrabina. "ODS už nebude mít čtyři zástupce v radě, jak tomu bylo doposud, ale pouze tři," sdělil primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Změny dnes schválilo přerovské městské zastupitelstvo.

Primátor Vrána ubezpečil, že přestože město nemá indicie o tom, že by na magistrátě bylo něco v nepořádku, tak všechny osoby z korupční kauzy Autostráda nebo lidi na tyto osoby napojené rezignovaly na svá místa i v komisích a výborech, což platí i pro společnosti s majetkovou účastí města. Na postu předsedy představenstva Vodovodů a kanalizací Přerov tak Záchu nahradí nový zastupitel Caletka, končí i člen dozorčí rady Igor Kraicz (ODS). Ten odchází také z funkce člena Finančního výboru, nahradí ho Pavel Bařinka. Kontrolní výbor pak na svou žádost opustí Marcel Kašík.

Město podle primátora také zadalo mimořádný interní audit zaměřený na veřejné zakázky malého rozsahu.

ODS uklízí po korupčním skandálu. Novým šéfem v kraji je poslanec Martin Major

Novým šéfem krajské ODS se stal její dosavadní místopředseda a poslanec Martin Major. Nahradil Michala Záchu obviněného v korupční kauze Autostráda. Na sněmu v Olomouci, kam přijel i šéf ODS a premiér Petr Fiala, Major včera večer neměl...

Zástupci opozice navrhovali odvolat všechny tři zastupitele za ODS a kromě interního navrhli i externí audit. "Byznys jede dál v režii ODS, ta se vůbec nezměnila, je opět stranou tady v Přerově propojenou s podsvětím, s různými kmotry a podobně. Důvěra ve férovou, poctivou politiku, padá," je přesvědčena Helena Netopilová ze Společně pro Přerov. Podle Pirátů je nevhodné, aby ODS dál řídila město. "Samotná ODS chce zrušit celou přerovskou ODS jako celek, sama strana má pochybnosti. Vyšetřování detektivů NCOZ stále trvá a my nevíme, na koho se ještě bude vztahovat," argumentoval také Petr Dostalík (Piráti).

ODS se brání kolektivní vině. "Je to politováníhodný skutek. Trváme však na tom, že je to chyba jedinců, ne chyba systému," prohlásil radní Přerova Petr Kouba (ODS). 

V kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji bylo obviněno 13 lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala, stíháni jsou na svobodě. Kromě Záchy je na seznamu obviněných také bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch. Oba se již vzdali členství ve straně. Regionální rada poté navrhla zrušit celé přerovské sdružení ODS. Na seznamu obviněných jsou také zástupci Správy silnic Olomouckého kraje a zástupci stavebních firem. Zácha skončil i jako náměstkem hejtmana pro dopravu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky korupce, Autostráda, úklid, rezignace, ODS, Přerov, veřejná zakázka, rada, Olomoucký kraj, Michal Zácha, ANO 2011, Petr Vrána, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Na ČT 1 Reportéři ČT rozhodnutí brněnského soudce v kauze Voda je život se zdůvodněním rozsudku že zem ovládá mafie. Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), na svobodny-vet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), Na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ ; na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, na XTV načtený životopis Pávka, na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, na U rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova (3.2). Bez urážky Zuzany Bubílkové : Babiš versus Stanjura a Fialovy sliby, Bosé stopy značky Baťa, více píšu ve vláknech diskusí.

Úterý, 12. prosince 2023, 03:22Odpovědět

Autostráda v Přerově: Záchu střídá Navařík z ODS, bude audit veřejných zakázek, Prosperita je v radě  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.