Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Cenu Talent Olomouckého kraje 2018 si včera převzali talentovaní žáci a studenti. Udělovala se v pěti oborech

Ve středu 17. října proběhlo v Regionálním centru Olomouc slavnostní vyhlášení 14. ročníku ocenění Talent Olomouckého kraje 2018. Ocenění se udělovalo v pěti oborech nejlepším žákům a studentům.

 Ohodnocení nejlepších žáků a studentů, kteří dosáhli mimořádných výsledků v krajských, celorepublikových i mezinárodních kolech soutěží a přehlídek, je jednou z forem, jak hejtmanství podporuje talentovanou mládež v regionu.

Ocenění se udělovalo v pěti oborech- humanitním, přírodovědném, technickém a dovednostním, uměleckém a sportovním. Prvních pět úspěšných talentů v každém oboru bylo jednorázově ohodnoceno finančním příspěvkem z rozpočtu Olomouckého kraje,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství Ladislav Hynek.

V přírodovědném oboru starší věkové kategorie se na prvních třech místech poprvé v historii ocenění umístili žáci, z nichž všichni medailově uspěli na mistrovství světa - a to Klára Pekařová v biologii, Tomáš Ovad v biochemii a nanotechnologii a Jindřich Jelínek ve fyzice a astronomii.

V humanitní oblasti starší věkové kategorie zvítězila Radka Pallová se světovým prvenstvím ve filozofické olympiádě, rovněž tento obor je v historii ocenění takto vysoko poprvé. Mezi oceněnými středoškoláky se nachází v technickém oboru Adéla Mondeková s vítězstvím v národním šampionátu v baristice (příprava kávy), která tím získala právo účasti v mezinárodním kole v Brazílii.

Z umělců stojí za zmínku úspěch vítězky tohoto oboru a současně vynikající klavíristky Elišky Tkadlčíkové, která předním umístěním v celonárodní soutěži získala právo nahrát klavírní koncert pro Český rozhlas. Mezi vítězi sportovního oboru figurují i Klára Hricová a Barbora Dimovová, reprezentantky ČR v kanoistice.

Už jedenáctým rokem byly vyhodnoceny i školy, jejichž svěřenci dosáhli nejkvalitnějších umístění. V rámci převzetí ocenění obdržely finanční příspěvek. „To má školy v první řadě motivovat, aby své žáky a studenty dál v maximální míře podporovaly v zapojování do soutěží a olympiád,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury a sportu František Jura.

V závěru akce pak byli ohodnoceni také organizátoři a garanti soutěží vyhlašovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky talent, škola, žáci, ocenění, Olomoucko, Olomoucký kraj, soutěž, Olomouc, olympijské hry, Ladislav Hynek, Česko, Barbora Dimovová, František Jura, Klára Hricová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Talent Olomouckého kraje 2018 si včera převzali talentovaní žáci a studenti. Udělovala se v pěti oborech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.