Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Nejkrásnější alej mají v Zábřehu u rybníka Oborník. Lipová alej se v anketě umístila na prvním místě v rámci Olomouckého kraje

Lipová alej na hrázi u rybníka Oborník v Zábřehu se stala alejí Olomouckého kraje za rok 2018 díky 167 hlasům získaným v anketě Alej roku. V 8. ročníku celostátní internetové hlasovací ankety pořádané spolkem Arnika letos soutěžilo rekordních 92 nominovaných alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky.

V rámci Olomouckého kraje se zábřežská lipová alej umístila na prvním místě a v celkovém pořadí se zastavila na jedenácté pozici. Alej nominoval do ankety pan Jan Senius.

„V místech dnešní aleje se po svém návratu z arktických výprav procházel moravský cestovatel Jan Eskymo Welzl a možná si zde při pohledu na vlnky Moravské Sázavy vzpomněl na svá první setkání s polárními medvědy. Alej jsem vyfotil na paměť všem ledním medvědům, budoucím, současným i již zesnulým, s přáním, aby jim ještě svitla naděje,“ uvedl k nominaci Jan Senius.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.

„Zábřežáci si uvědomují velký význam aleje na středověké hrázi rybníka Oborník, i to bylo důvodem, proč prošla v roce 2012 výraznou revitalizací s podporou evropských dotací. Je potěšující, že se ošetřené či vysazené dřeviny vyvíjejí dle předpokladů projektu a alej tak může i do budoucna plnit všechny své funkce pro přírodu či společnost,“ doplnil k výsledku starosta František John.

Vítěznou alejí osmého ročníku ankety se stala dubová Alej přátelství na jezeře Medard u Sokolova. Získala přízeň 1592 hlasujících a stala se nejoblíbenější alejí roku 2018 jak v Karlovarském kraji, tak i v celé republice.

Tisková zpráva

Štítky lipová alej, lípa, alej, Oborník, soutěž, stromořadí, příroda, ocenění, Alej roku, anketa, rybník, Olomoucký kraj, Zábřeh, Česko, Jan Eskymo Welzl, František John, Moravská Sázava

Nejkrásnější alej mají v Zábřehu u rybníka Oborník. Lipová alej se v anketě umístila na prvním místě v rámci Olomouckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.