Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Část Cyklostezky Bečvy se na několik dnů uzavře kvůli chemické likvidaci jmelí

Likvidace jmelí chemickým postřikem – to je důvod, proč bude v následujících dnech zcela uzavřena část Cyklostezky Bečvy, a to v úseku od budovy Televize Přerov až po most u tenisových kurtů. Jmelí je na stromech, které tuto stezku lemují.

Podle Jana Servuse, jehož firma bude v části zvané Rybářská alej provádět postřik, ještě není možno přesně odhadnout, kdy a na kolik dnů se stezka pro cyklisty uzavře. „Budeme sledovat předpovědi počasí - při aplikaci roztoku totiž nesmí na stromy pršet a ani sněžit, to by se naše práce minula účinkem,“ řekl Jan Servus. Firma si proto pro jistotu na tuto akci „rezervovala“ uzavírku na měsíce únor a březen – kdy ale vjede na cestu pro cyklisty plošina, to ještě neví.

Každopádně cyklisty i chodce na tuto skutečnost aktuálně upozorní značky. Prosíme je, aby zákaz respektovali a nevystavovali se nebezpečí,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Michal Zácha. V Rybářské aleji se nacházejí především javory, které jsou napadány - někdy i masivně – právě parazitujícím jmelím, které odčerpává vodu a živiny z  dřeviny a celkově ji oslabuje.

„Větve pak postupně zasychají a odumírají, proto je třeba problém řešit. Způsoby, jak se jmelí dočasně zbavit, jsou dva. A to radikální  a zdravotní řez, tedy odstranění větví se jmelím, nebo chemický postřik, při kterém jmelí postupně odumře a opadne,“ uvedla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu, která má na starosti zeleň města. Připomněla i to, že metody je nutné v průběhu života dřevin opakovat, protože semena jmelí jsou roznášena ptactvem i z větších vzdáleností. Postřik i práci zaplatí Povodí Moravy.

Tisková zpráva

Štítky jmelí, chemie, likvidace, uzavírka, cyklostezka, Bečva, Přerov, Povodí Moravy (státní podnik), Michal Zácha

Část Cyklostezky Bečvy se na několik dnů uzavře kvůli chemické likvidaci jmelí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.