Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Výstavba bytů v kraji po poklesu vzrostla. Podívejte se, kde se v Olomouci staví

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v prvním pololetí letošního roku začala po loňském poklesu opět růst. Počet zahájených staveb bytů se od ledna do června meziročně zvýšil o 15,2 procenta na 1214. Informace pochází z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni bytová výstavba v Olomouckém kraji po rekordním růstu v roce 2017 vykázala patnáctiprocentní pokles.

Ve srovnání s prvním pololetím loňského roku se v Olomouckém kraji letos od ledna do září zvýšila výstavba bytů v rodinných domech, jejichž počet meziročně vzrostl o 26 bytů na 473. Naproti tomu se snížilo zahájení výstavby bytů v bytových domech. Celkem jich statistici evidují 446, což je ve srovnání s první polovinou roku 2018 o 54 bytů méně.

Výrazně v Olomouckém kraji vzrostl počet zahájených staveb bytů v nástavbách, přístavbách nebo vestavbách k existujícím bytovým domům. Jejich počet v prvním pololetí meziročně vzrostl o 101 na 119 bytů. Naproti tomu počet zahájených přístaveb bytů k rodinným domům klesl o pět na 33 zahájených bytů.

Zvýšení statistici evidují také u zahájených staveb bytů v nebytových prostorách, a to o 20 bytů na celkem 63 bytů. Podobný trend vykázaly zahájené byty ve stavebně upravených prostorách. Jejich počet se ve srovnání s prvním pololetím 2018 zvýšil o 22 na celkem 30 bytů.

„Oproti předchozímu roku, kdy nebyla zahájena žádná výstavba bytů v domovech-penzionech nebo domovech pro seniory, byla v letošním roce zahájena výstavba 50 těchto bytů," uvedl ČSÚ.

Nejvyšší procentní nárůst zahájených bytů od ledna do června vykázalo Jesenicko, kde se dělníci pustili do stavby 41 bytů, zatímco v první polovině loňského roku jich bylo pouze pět. Nejvíce staveb bytů bylo tradičně zahájeno v okrese Olomouc (683). Meziroční pokles zaznamenalo pouze Prostějovsko, kde bylo zahájeno o 202 staveb bytů méně než v 1. pololetí minulého roku. Na Prostějovsku byla od ledna do června zahájena stavba 188 bytů.

Podle předběžných údajů byla v prvním pololetí letošního roku na území Olomouckého kraje dokončena stavba 1055 bytů. Bylo to o 386 bytů více než ve stejném období minulého roku. Hlavní část dokončených bytů připadla na rodinné domy (485) a bytové domy (432).

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní staví či připravuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci.

Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Přes 200 bytů bude v domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. V Olomouci-Neředíně je připravována stavba 40 domů s 336 byty.

Více než 200 bytů do konce roku ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS. Dalších zhruba 130 bytů má být ve třech domech, které v Olomouci-Holici plánuje postavit společnost Pro Invest.

Autoři | Foto STOPRO Architects

Štítky ČR, byty, stavby, Olomoucký, pololetí, ČSÚ, stavba, Olomouc, Olomoucký kraj, Český statistický úřad, dům, okres Prostějov, O2 Czech Republic, SMC Development a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů v kraji po poklesu vzrostla. Podívejte se, kde se v Olomouci staví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.