Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Šumperk v listopadu odhalí pamětní desku gymnastce Věře Čáslavské

Šumperk odhalí v den výročí sametové revoluce pamětní desku legendární sportovní gymnastce Věře Čáslavské. Deska bude připevněna na halu na Tyršově stadionu, kde se fenomenální sportovkyně připravovala na olympijské hry v roce 1968 v Mexiku. Na desce bude vyobrazena sedminásobná olympijská vítězka, která měla k regionu osobní vztah. Předlohou bude dobová fotografie z roku 1968, řekla mluvčí radnice Soňa Singerová.

S nápadem na pamětní desku přišli podle mluvčí radnice dva sportovci, veteráni Libor Dvořáček a někdejší náčelník Horské služby v Jeseníkách Zdeněk Zerzáň, kterého pojil se sportovkyní blízký vztah. „V roce 2017 poté na webových stránkách města proběhla anketa, ve které lidé hlasovali, kde by měla být deska umístěna - zda na nově vznikající gymnastické hale v areálu Základní školy Sluneční nebo na hale na Tyršově stadionu, kde se Věra Čáslavská připravovala v roce 1968 připravovala na olympiádu v Mexiku," doplnila mluvčí.

Zhruba 60 procent obyvatel se přiklonilo ke druhé variantě. Ve veřejné anketě před dvěma lety Šumperané rozhodli také o tom, že hala Tyršova stadionu ponese jméno po legendární sportovkyni. Věra Čáslavská do města jezdila jako reprezentační gymnastka na soustředění a zdejší přátelé v čele se Zdeňkem Zerzáněm jí poté pomohli najít v Jeseníkách úkryt po vpádu vojsk v roce 1968.

Československá sportovní gymnastka, trenérka a významná sportovní funkcionářka zemřela před třemi lety v Praze ve věku 74 let. Čáslavská získala na olympijských hrách v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedm zlatých medailí. Byla také čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa. Stala se tak nejúspěšnější českou olympioničkou vůbec. Po srpnu 1968 byla kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Věnovala se pak trénování. Vychovávala mladé adeptky sportovní gymnastiky jak v Praze, tak v Mexiku.

Autoři | Foto Ron Kroon / Anefo [CC0]

Štítky správa, sportovní gymnastika, 1989, Čáslavská, Šumperk, Věra Čáslavská, gymnasta, pamětní deska, Mexiko, olympijské hry, Sametová revoluce, Jeseníky, Praha, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk v listopadu odhalí pamětní desku gymnastce Věře Čáslavské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.