Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Střelec na Hejčíně i vykolejený vlak. V Olomouci probíhá jedno z největších cvičení záchranných složek

, aktualizováno 31. října 2019, 14:12

Ve středu 30. října a ve čtvrtek 31. října v Olomouci probíhá dvoudenní cvičení s názvem Amok 2019. Cvičení se účastní všechny složky integrovaného záchranného systému, magistrát města Olomouce a Fakultní nemocnice Olomouc. Jde o jedno z největších cvičení letošního roku.

Železniční nehoda

V taktické části cvičení byla rozehrána situace při železniční nehodě s velkým počtem zraněných a cizinců. Při nehodě zemřelo 10 osob a dalších 200 bylo zraněno. Olomoučtí hasiči ve spolupráci s magistrátem města zřídili Asistenční centrum pomoci, kde rodiny účastníků nehody zjistí, v jakém stavu jsou jejich příbuzní po nehodě.

Asistenční centrum pomoci bylo zřízeno v prostorách magistrátu v Hynaisově ulici. Na fungování centra se podílejí hasiči i pracovníci magistrátu. „K nácviku jsme použili fiktivních profilů zasažených osob a figurantů, kteří hráli rodinné příslušníky hledající své blízké,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Útok aktivního střelce

Ve středu 30. října v deset hodin dopoledne řešily složky integrovaného záchranného systému útok aktivního střelce v objektu v Tomkově ulici v Olomouci, kde se konal seminář pro 60 studentů vysoké školy. Tento zásah řídila policie.

Jakmile oznamovatel zavolal policii, byly na místo poslány všechny policejní hlídky v dosahu. Po příjezdu policisté zahájili policisté zákrok vedoucí k eliminaci střelce. Policisté na místě zřídili štáb a velící policejní důstojník koordinoval všechny složky integrovaného záchranného systému. Přilehlé okolí bylo uzavřeno a doprava byla odkláněna. Policie musela budovu zajistit pro vstup zdravotníků.

Hasiči se podíleli na transportu zraněných a poskytovali první pomoc. Záchranáři poskytovali přednemocniční neodkladnou péči a zraněné převáželi do Fakultní nemocnice v Olomouci. Při této situaci se využilo zřízeného asistenčního centra pomoci, které zajišťuje kontakt mezi zasaženými a příbuznými.

Výpadek elektrické sítě

Během čtvrtka 31. října probíhá další část cvičení. Probíhá simulace rozsáhlého výpadku elektrické energie po požáru trafostanic a poškození distribuční sítě elektrické energie v Olomouci. „V Olomouci hoří několik trafostanic. Kvůli požárům dojde k rozsáhlému výpadku elektrické energie a nevypadá to, že by se měly dodávky elektřiny rychle obnovit. Situace, která může reálně nastat na území města kdykoli," popsala situaci mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči a magistrát si procvičí postupy, které by při výpadku elektrické energie směřovaly k rychlé obnově dodávek energie a zajištění provozuschopnosti velkých zdravotnických zařízení na území města.

Foto HZSOL

Štítky cvičení, hasiči, policie, záchranáři, Amok 2019, Olomouic, Olomouc, magistrát, havárie, integrovaný záchranný systém, Hejčín, Fakultní nemocnice Olomouc, Asistenční centrum

AKTUÁLNĚ: Střelec na Hejčíně i vykolejený vlak. V Olomouci probíhá jedno z největších cvičení záchranných složek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.