Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Ve středu proběhne stávka učitelů. Ti nesouhlasí s postojem ministra školství

Stávka kvůli platům učitelů by se měla uskutečnit příští týden ve středu. Její termín definitivně vyhlásí předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík o dva dny dříve, v pondělí, řekla dnes šéfka krajského školského odborového svazu v Olomouckém kraji Eva Hrdličková. Dobšík reagoval tím, že o stávce zatím není rozhodnuto. Z dopisu vedení školských odborů, který zveřejnil spolek Pedagogická komora, vyplývá, že školy by měly být v den stávky 6. listopadu zavřené.

„Pokud nedojde k nějakému mimořádnému zvratu ve vyjednávání, jakože další vyjednávání už plánována nejsou, tak dojde k vyhlášení stávky v pondělí. Pan předseda Dobšík ji vyhlásí do médií a plánuje se na středu,“ řekla dnes Hrdličková. Podotkla, že školy potřebují určitý čas, aby se na stávku připravily a instruovaly žáky.

Dobšík řekl vedení školských odborů zatím jen rozeslalo do krajů dopis s tím, aby se zástupci odborů z regionů vyjádřili k možnosti stávky ve středu 6. listopadu. O ní se pak rozhodne podle jejich odezvy, uvedl.

V dopise, který odboráři poslali zaměstnancům škol, je termín stávky zřetelně stanoven na 6. listopadu. Poukazují na to, že jednání o navýšení platů pro pedagogické pracovníky v roce 2020 nenaplňují jejich oprávněný požadavek. „Vedení svazu na základě těchto skutečností rozhodlo o termínu vyhlášení stávky na středu 6. listopadu. V tento den by měly být školy a školská zařízení uzavřeny," stojí v dopise, který má k dispozici ČTK.

Odboráři nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na němž se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO). Odbory požadovaly navýšení tarifů o deset procent a stávkou chtějí vyjádřit nesouhlas s Plagovými kroky.

Školští odboráři za Olomoucký kraj slovy své předsedkyně stávku podporují a mají připravený informační servis pro školy. Hrdličková přitom řekla, že zatím nedokáže odhadnout podporu škol v kraji.

„Vzhledem k tomu, že ta stávka ještě nebyla ani vyhlášena, nemám relevantní informace. Na školách, které se zatím ozvaly, jsou samozřejmě nerozhodnutí učitelé, ale jsou tam také skupinky radikálních, kteří jsou rozhodnuti stávkovat ve škole i částečně, i za cenu toho, že jejich někteří kolegové zůstanou pracovat a oni budou stávkovat. Takže nemůžeme říci, že by to bylo plošné zavírání škol," uvedla Hrdličková.

Za hlavní důvod stávky označila postoj ministra školství. „Tentokrát to není o množství peněz. Jde o postoj pana ministra a způsob jeho jednání se sociálními partnery. Není možné postupovat tak, jak to vidíme, že na něčem se dohodne a druhý den je vše jinak. Jde o jeho postoj ke způsobu, jakým chce rozdělit nenárokové a nárokové složky do tarifů," dodala Hrdličková.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, školy, stávka, odbory, František Dobšík, ministr školství, Olomoucký kraj, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, ANO 2011, Andrej Babiš, Robert Plaga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Ve středu proběhne stávka učitelů. Ti nesouhlasí s postojem ministra školství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.