Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucká univerzita chystá rekonstrukci protestní zdi. Postaví ji z krabic

V Olomouci vyroste příští týden znovu protestní zeď z papírových krabic, kterou Olomoučané spontánně postavili v listopadových dnech roku 1989 před místní sídlo OV KSČ. Zeď v délce několika desítek metrů byla tehdy jednou z nejvýraznějších symbolů olomoucké sametové revoluce. Připomenout ji chce při oslavách výročí Univerzita Palackého (UP), která vyhlásila tento týden sbírku tohoto netradičního "stavebního" materiálu. Happening univerzita plánuje na 18. listopadu, zeď poroste po celý příští týden, řekli zástupci školy.

„Univerzita Palackého se tento moment rozhodla v rámci oslav třicátého výročí listopadu 1989 připomenout a připravila happening s názvem Sametová rekonstrukce. Lidé budou moci přinášet k budově právnické fakulty na třídu 17. listopadu 8 krabice s libovolnými hesly a přispět tak ke znovuoživení symbolu pádu minulého režimu v Olomouci. Stavba potrvá až do 22. listopadu," uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Zeď vyroste na stejném místě a ve stejné době, jako ji stavěli lidé před 30 lety. „Tam, kde je nyní právnická fakulta, bylo před 30 lety sídlo OV KSČ. Zeď symbolizovala bariéru, kterou komunisté za ta léta vytvořili mezi obyčejnými lidmi a privilegovanými. Vybudována tehdy byla z papírových krabic, na které psali lidé různá hesla zaměřená proti komunistům," řekl dnes člen tehdejšího stávkového výboru na UP Tomáš Kasal.

Kartonové krabice, které jsou uzavíratelné a ideálně bez nápisů, mohou lidé nosit po celý tento týden na vrátnici právnické fakulty budovy A nebo na vrátnici Zbrojnice. Krabice bude možné do zdi přidávat také příští týden, a to až do pátku 22. listopadu. „Samotný happening doprovodí 18. listopadu také kulturní program, který začne v 10:00. Návštěvníci se mohou těšit na výtvarné dílny, hudebníky, tematické projekce nebo výstavu fotografií Jindřicha Štreita," doplnila mluvčí univerzity.

"Stavební materiál" se chystají dodat na tento happening také pořadatelé Okupační stávky, která se uskuteční v neděli při hlavních olomouckých oslavách výročí sametové revoluce v budově filozofické fakulty. Podle Kasala tam budou moci lidé krabice sami popisovat revolučními hesly.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky historie, školy, vysoké, 1989, Olomouc, krabice, Univerzita Palackého, Univerzita Palackého v Olomouci, Sametová revoluce, univerzita, slavnost, KSČ, happening, Jindřich Štreit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká univerzita chystá rekonstrukci protestní zdi. Postaví ji z krabic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.