Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

PŘEHLED: V Olomouckém kraji někde zdraží pitná voda, odpad či jízdné městské hromadné dopravy

Obyvatelé některých měst v Olomouckém kraji zaplatí příští rok více peněz za pitnou vodu či za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Zvýší se také základní jízdné v městské hromadné dopravě v Olomouci. Naopak na řadě míst zlevní platby za teplo.

Moravská vodárenská od 1. ledna příštího roku zvýší na Prostějovsku cenu vodného a stočného o 3,38 koruny na 81,37 koruny za metr krychlový pitné vody. S DPH bude cena vodného a stočného od 1. ledna činit 93,57 koruny, zatímco letos je 89,69 koruny.

Od Nového roku Moravská vodárenská zdraží vodu také na Olomoucku. Cena metru krychlového vody se tam zvýší o 1,74 koruny na 75,66 koruny. S DPH bude cena činit 87,01 koruny, letos to je 85,01 koruny.

V Olomouci příští rok vzroste i poplatek za komunální odpad z nynějších 660 korun na 816 korun za osobu. Město už dříve vypočítalo, že skutečné náklady na svoz komunálního odpadu jsou v přepočtu na obyvatele takřka o 200 korun vyšší než dosavadní poplatek 660 Kč. Rozdíl v předchozích letech dotovalo město.

Naopak obyvatelé Přerova budou platit za komunální odpad stejně jako letos, tedy 700 korun. Poplatek za odpad se ve městě zvyšoval naposledy loni. K dalšímu zvýšení poplatku vedení města nepřistoupilo přesto, že současný poplatek veškeré náklady spojené se svozem a likvidací odpadu nepokryje. Město ze svého rozpočtu doplácí za každého Přerovana 107 korun.

Olomoučtí radní nedávno schválili zvýšení ceny základní jízdenky na městskou hromadnou dopravu v Olomouci o čtyři koruny na 18 korun při současném snížení ceny celoročního kuponu z 3200 korun na 2950 korun. Úprava cen jízdného má v olomoucké MHD začít platit od 1. dubna příštího roku. Město cenu základní jízdenky na MHD naposledy zvýšilo roce 2011, a to o dvě koruny na 14 korun.

V řadě měst příští rok i díky snížení sazby DPH z 15 na deset procent zlevní teplo dodávané z centrálních zdrojů. Domovní správa Prostějov už na svém webu oznámila, že kalkulovaná cena tepla příští rok klesne z letošních 577 korun na 534 korun za gigajoule. Levnější bude také teplo, které odběratelům v Jeseníku či Šumperku dodává společnost Sateza. Například v Šumperku cena klesne z letošních 566 korun na 550 korun za gigajoule.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Olomoucký kraj, městská hromadná doprava, pitná voda, jízdné, Olomouc, okres Prostějov, Šumperk, SATEZA a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: V Olomouckém kraji někde zdraží pitná voda, odpad či jízdné městské hromadné dopravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.