Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Nevařme jejich životy v hrnci! Osvětová kampaň upozorňuje na nelegální obchod se zvířaty

Kampaň Ukradená divočina informuje o pozadí ilegálního obchodu se zvířaty a částmi jejich těl, a to především v Evropě se zaměřením na Česko. Společně se již podruhé do akce zapojilo celkem 11 českých a slovenských zoo, včetně té olomoucké.

„To, že se jedná o problém týkající se i České republiky, dokládá fakt, že všechny části těl a výrobky z živočichů na těchto fotografiích byly zabaveny českými kontrolními orgány na našem území. Možná si lidé pamatují i šokující kauzu z července roku 2018, kdy byl u nás odhalen propracovaný řetězec chovu a zabíjení tygrů, zpracovávání jejich těl a dodávání konečných produktů pro potřeby kupců v pražské vietnamské tržnici Sapa,“ dodává ředitel záchranného programu Kukang František Příbrský.

14. ledna tedy kampaň ve spolupráci se Zoo Olomouc oficiálně vydala novou sérii šesti fotografií, jenž upozorňuje na problémy trápení zvířat, především pak dravců a supů, karbofuranem, dále na nelegální obchod s korály, využívání medvědů pro jejich žluč či nelegální zabíjení kytovců. Jedno z kontroverzních témat je i zabíjení tygrů a jejich následné zpracovávání pro potřeby tradičních asijských medicín. Přestože je takový obchod od roku 1990 mezinárodně zakázán, stále pokračuje, a to i v ČR.

Cílem kampaně je informovat o těchto činech veřejnost, v roce 2018 se dočkala záštity Ministerstva životního prostředí. Připojily se k ní i Česká společnost ornitologická a mezinárodní nadace Vulture Conservation Foundation, dále se přidaly Global Tiger Forum, WildAid a TRAFFIC. „Kampaň získala uznání také na mezinárodním poli – opakovaně o ní informovala Světová asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA a obě série fotografií Lucie Čižmářové uspěly ve fotografické soutěži International Photography Awards,“ uvedla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Fotografie z kampaně níže v článku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucie Čižmářová

Štítky zoo, Olomouc, Zoo Olomouc, zvířata, nelegální obchod, kampaň, Česko, Evropa, Sapa, Zoologická zahrada Olomouc, Ministerstvo životního prostředí České republiky, TRAFFIC, obchod se zvířecími potřebami

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevařme jejich životy v hrnci! Osvětová kampaň upozorňuje na nelegální obchod se zvířaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.