Rozvoz potravin nebo hotového jídla až do domu je dnes už poměrně standardní službou, která je dostupná téměř ve všech větších městech. Správné stravování, složky, které by měly tvořit vyvážený jídelníček, ale vlastně i jídlo jako pojem je dnes nedílnou součástí každodenního života ve společnosti. Není proto nikterak podivuhodné, že existují obory jako například antropologie jídla, které se mimojiné zabývají stravovacími návyky lidí, protože tyto informace jsou dobře využitelné např. pro oblast služeb v rámci gastronomie.
O analýzu stravovacích návyků v České republice se pro své účely snaží společnost "Dáme jídlo", která mimo výčet nejoblíbenějších rozvozových jídel také zjišťovala, kde v Česku dostávají lidé hlad nejdříve. Obědové objednávky v Jihlavě přicházejí o devět minut dříve, než je celorepublikový průměr a u večeří je rozdíl osmiminutový. Naopak nejpozději objednávají lidé z Prahy a Brna.
Podle dostupných informací je největší poptávka po rozvozu jídla mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou. Druhou špičku představuje večerní úsek od šesti do sedmi hodin.
Jediné krajské město, kde se večeří v průměru až po sedmé hodině večer jsou Karlovy Vary. „Rozdíly mezi jednotlivými městy však nejsou velké, jde většinou jen o jednotky minut. Praha, Brno a Ostrava se nicméně od ostatních přeci jen liší, a to ve vyšším podílu nočních objednávek. To je dáno především jejich bohatším nočním životem ve srovnání s menšími sídly,“ popisuje Filip Fingl, ředitel Dáme jídlo.
Zdroj: Dáme jídlo
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.