Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Přerovský sběrný dvůr čeká rozšíření za deset milionů korun

Přerovská radnice chystá od února do konce června rozsáhlou rekonstrukci sběrného dvora v ulici Na Hrázi. Rozšíří ho, protože už nemá dostatečnou kapacitu, uvedli zástupci radnice. Po dobu přestavby bude dvůr v plném provozu. Stavba přijde na deset milionů korun, město náklady pokryje za pomocí dotací.

Na ploše zhruba 260 metrů čtverečních tu bude postaven nový objekt z prefabrikovaných montovaných buněk. Ve spodní části mají být skladovací prostory a garáže, horní plocha bude zpřístupněna nájezdovou rampou pro osobní a dodávkové automobily do hmotnosti sedmi tun. Z této plochy budou odpadové materiály vhazovány do přistavených kontejnerů o objemu 40 kubíků,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Odpad bude navíc hutněn válcovým drtičem a následně odvážen buď k odběratelům nebo k likvidaci na skládce.

Sběrný dvůr sídlí od roku 1998 přímo v areálu technických služeb. O devět let později tu byla uvedena do provozu hala na separaci odpadu a zpětný odběr. Přerované sem odvážejí věci, které jim dosloužily. „Modernizovali jsme dvůr i v loňském roce, kdy jsme taktéž z dotace ze Státního fondu životního prostředí pořídili novou technologii, válcový drtič a kontejnery objemu 10 a 40 metrů kubických,“ doplnil Střelec.

Město Přerov má k dispozici dva sběrné dvory. Kromě dvora v ulici Na Hrázi byl druhý dvůr otevřen v roce 2014 v areálu bývalých kasáren v Želatovské ulici. Přerované odkládají nepotřebné věci do obou dvorů, cena za likvidaci je zahrnuta v poplatku, takže za službu nic neplatí.

Město se investicí do kapacity dvora připravuje na nový zákon o odpadech. Platit má začít od roku 2021 a přinést má postupné omezování skládkování odpadu, které má vést k většímu třídění. Kromě rekonstrukce dvora radnice chystá na konci dubna dokončení dostavby kompostárny na skládce v Žeravicích s kapacitou 6000 tun bioodpadu ročně. V příštím roce město plánuje rekonstrukci třídicí linky, která má být vybavena například lisem. Náklady se odhadují na více než 11 milionů korun.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, stavby, odpady, Přerov, AUDIO, sběrný dvůr, dvůr, rekonstrukce, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovský sběrný dvůr čeká rozšíření za deset milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.