Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Prostějovská nemocnice má ve svém areálu nové odběrové místo. Postavili jej vojáci

Vojáci z 601. skupiny speciálních sil vybudovali dnes ráno v areálu prostějovské nemocnice nové odběrové místo pro vzorky s podezřením na koronavir. Jde o další stanoviště tohoto typu v Olomouckém kraji. Podobné místo vyrostlo za pomoci vojáků také ve čtvrtek na okraji zasažené zóny u Litovle, od soboty slouží i v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci a odběrné stany byly vybudovány i v areálu šumperské nemocnice.

Počet odběrů by se měl v kraji významně zvýšit. Od víkendu sem nemocné mohou posílat nejen hygienici, ale i praktičtí lékaři. Nové mobilní stanoviště pro odběr vzorků v Prostějově vyrostlo u parkoviště před nemocnicí. Zdravotníci zde budou lidem odebírat vzorky přímo ve voze. „Indikace pacientů nebude jen přes hygienickou stanici, ale i přes praktického lékaře, takže očekávám, že těch odběrů bude daleko více. Pro Prostějov je to důležitá zpráva," řekl dnes novinářům primátor Prostějova František Jura.

Podle primátora se v nemocnici dosud testovalo i na zdejším infekčním oddělení, jediném oddělení svého druhu v celém Olomouckém kraji. „Zatím to zvládali, nicméně jak ta situace postupuje, je potřeba mít ještě jedno odběrné místo. Tím, že dnes může již indikovat i praktický lékař, očekávám, že těch odběrů bude více," doplnil primátor s tím, že v této chvíli se zde zatím samoplátci otestovat nemohou.

Podobné stanoviště vyrostlo také o víkendu na horním parkovišti u Teoretických ústavů v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci. „V provozu je od soboty od 08:00. První den jej využilo deset lidí," řekl dnes mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Speciální odběrové stany vybudovala nově také šumperská nemocnice, lidé je najdou na okraji nemocničního areálu u hlavního vstupu. Ani tam však samoplátci neuspějí, zdravotníci vyšetří lidi pouze s žádankou. „Odběrové místo bude otevřeno každý den od 7:00 do 14:30. Nemocnice připravila pro podezřelé s nákazou dva stany. Jeden pro pěší a jeden pro řidiče, kteří přijedou do nemocnice vlastním vozem, takže jim stěry budou odebírány přímo přes okénko," sdělila mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Mobilní stanoviště vybudovali vojáci ve čtvrtek ráno také u Nových Zámků hned u hranic uzavřené zóny nedaleko Litovle. Podle hejtmana Ladislava Oklešťka jsou zde zdravotníci schopni odebrat až sto vzorků denně. Speciální odběrové stany postavila již dříve také Vojenská nemocnice v Olomouci. Kromě mobilních míst odebírají zdravotníci odběry lidem i na stálých odběrných místech v nemocnicích.

Autoři | Foto Facebook Nemocnice Prostějov

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, armáda, koronavirus, Prostějov, Olomoucký, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., stan, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj, Litovel, zdravotnický pracovník, Krajská hygienická stanice, František Jura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská nemocnice má ve svém areálu nové odběrové místo. Postavili jej vojáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.