Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Počet nakažených v kraji se blíží dvěma stovkám

Olomoucký kraj eviduje již 197 případů potvrzených nákaz koronavirem, oproti čtvrtečnímu večeru o 28 případů víc. Nejvíce nemocnost narůstá na Olomoucku, za posledních 24 hodin to je o 23 případů a okres nyní vykazuje 157 nemocných, vyplývá z informací krajské hygienické stanice. Hygiena zveřejňuje informace pouze po okresech, zda se tak zvýšil nárůst i v oblastech uzavřených kvůli nákaze koronavirem, zatím kraj neupřesnil. Hygienici dosud poslali k odběru vzorků 1407 lidí a nařídili 691 karantén.

Podle údajů olomouckého hejtmanství zveřejněných před polednem zůstává na Litovelsku 52 potvrzených případů a na Uničovsku 30 případů. Čísla se zde podle dosavadních údajů nezvýšila od úterka, což je pozitivní zpráva pro tamní obyvatele, kteří napjatě vyhlížejí konec karantény. Přísná opatření související s šířením koronaviru tam platí minimálně do pondělka příštího týdne. Ředitelka protiepidemického odboru Růžena Haliřová dnes ČTK řekla, že o dalších krocích rozhodnou hygienici na základě dat, která by prokázala, že opatření regulace pohybu splnila svůj účel.

Počet pozitivních případů tak nejvíc roste v Olomouci, kde je přes pět desítek nemocných. "Je to výsledek trasování. Čísla se budou navyšovat i kvůli širší indikaci odběrů. Netýká se to žádné komunity," řekla ČTK Haliřová.

Druhým nejpostiženějším okresem je Prostějovsko s 28 případy. Na Přerovsku je šest potvrzených nákaz, na Šumpersku pět a jeden případ eviduje Jesenicko. V Olomouckém kraji zůstávají dva vyléčení. Jako první opustil infekční oddělení v pondělí muž z Japonska, který byl zároveň prvním pozitivním případem v Olomouckém kraji, druhým vyléčeným byl šestašedesátiletý muž. Strávil v nemocnici deset dní, opustil ji v úterý.

Se zvyšujícími se čísly potvrzených nákaz se však v Olomouckém kraji zvyšuje počet odběrů. Kromě dvou zdravotnických posádek vyrostla mobilní odběrová místa u Fakultní nemocnice v Olomouci, u nemocnic v Prostějově, v Přerově, v Šumperku i Vojenské nemocnice. K odběrům mohou navíc od tohoto týdne posílat lidi s klinickými příznaky akutního respiračního onemocnění také praktičtí lékaři.

Fakultní nemocnice Olomouc zavádí kvůli pandemii mimořádné kontroly pacientů a návštěvníků při vstupu do svého areálu. Do odvolání bude měřit tělesnou teplotu všem lidem vstupujícím do areálu s výjimkou zaměstnanců nemocnice. Lidé s teplotou nad 37,5 stupně Celsia budou odesláni do vyšetřovny v budově E, kde bude po dalším vyšetření stanoven postup, sdělil ČTK mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, cestování, zákaz, karanténa, vláda, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, COVID-19, Krajská hygienická stanice, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Japonsko, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených v kraji se blíží dvěma stovkám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.