Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Olomoucký kraj si ponechá v rezervě většinu ze zůstatku 306 milionů korun. Vytvoří si tak rezervu pro důsledky koronavirové krize

Olomoucký kraj většinu z loňského zůstatku na svých bankovních účtech v celkové výši 306 milionu korun ponechá jako rezervu pro očekávaný pokles daňových příjmů v souvislosti s epidemií nového koronaviru.

Na tento účel bude mít hejtmanství v záloze 237,3 milionu korun, dalších 15 milionů korun obnáší finanční rezerva krajské rady. Ze zbývající části zůstatku má být navýšen program rozvoje venkova a některé další dotační programy. Návrh na rozdělení zůstatku dnes schválilo krajské zastupitelstvo.

Hejtman Ladislav Okleštěk včera vytvoření finanční rezervy zdůvodnil tím, že už při desetiprocentním poklesu daňových příjmů by do krajského rozpočtu letos přišlo o 550 až 560 milionů korun méně. Kromě rezervy se hejtmanství snaží najít v rozpočtu i úspory v desítkách milionů korun, které ale nemají dopad na fungování spolků, investice a dotačních programů.

Opoziční zastupitel Marian Jurečka navrhl, aby z navrhované rezervy bylo vyčleněno 180 milionů korun na bezúročné úvěry pro živnostníky a drobné podnikatele v Olomouckém kraji, kteří se kvůli pandemii koronaviru dostali do problémů. Zbývajících 57 milionů korun by kraj měl v záloze, z toho 42 milionů korun na pokles daňových příjmů. Jeho návrh ale nebyl schválen.

Podle Oklešťka by použití 180 milionů korun na bezúročné úvěry mohlo v budoucnu způsobit krajskému úřadu problémy s pokrytím očekávaného poklesu daňových příjmů. Hejtmanství podle něj s hospodářskou komorou i vysokými školami připravuje materiál, který řeší dopady pandemie na podnikatelskou sféru v regionu. V červnu by jej mělo projednat zastupitelstvo.

Schválený rozpočet Olomouckého kraje na letošní rok počítá s konsolidovanými příjmy 6,096 miliardy korun a výdaji 6,19 miliardy korun. Hlavní část příjmů tradičně tvoří daňové výnosy, které se letos podle původního odhadu měly meziročně zvýšit o osm procent na 5,461 miliardy korun. Kvůli dopadům epidemie koronaviru na tuzemskou ekonomiku budou skutečné daňové příjmy kraje ale nižší.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, koronavirus, správa, Olomoucký kraj, finanční rezerva, koronavirová krize, Ladislav Okleštěk, rozpočet, pandemie covidu-19, Marian Jurečka, Program rozvoje venkova, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj si ponechá v rezervě většinu ze zůstatku 306 milionů korun. Vytvoří si tak rezervu pro důsledky koronavirové krize  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.