Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomouc už má za sebou první svatby s rouškami

V krajkovýchsvatebních šatech, s květinou ve vlasech, ale netradičně s rouškou přesústa vkráčela dnes do provizorní obřadní síně v roli nevěsty Slávka zOlomouce. Svatbu absolvovala se svým mužem mezi prvními po uvolněnívládních opatření. Důvod byl jasný - každou chvíli totiž přijde na světjejich dcera. Na olomoucké radnici byli dnes oddáni také Zdeněk a KristýnaTalíkovi. Dnešní den měli pro termín své svatby vybraný dlouho dopředu;nechtělo se jim přepisovat datum vryté na prstýncích, řekli s úsměvem.

I přes řadu hygienických opatření, které dnes tyto obřady doprovázely, brali snoubenci situaci s humorem. "Bylo to jedinečné a neopakovatelné," smál se při odchodu David Frýdecký. "Byli jsme moc rádi, že na nás byli hodní a mohli jsme se vzít. Chyběl nám zbytek rodiny, ale ten čeká doma. Buď se uvidíme nebo si zavoláme," doplnila novomanželka Slávka Frýdecká.

Frýdečtí měli původně svatbu naplánovanou přesně o měsíc dříve, kvůli nouzovému stavu ji však museli odložit do uvolnění vládních opatření. Využili první volný termín, který se naskytl. "Jsme rádi, že je to opět jednadvacátého. Duben, ten se ztratí, to zas není tak důležité. Pro nás je důležité, že se malá narodí do celé rodiny, to je to zásadní," řekl David Frýdecký a dodal, že do porodu jeho partnerce zbývá maximálně 14 dní.

Opatření kvůli pandemii koronaviru nakonec neohrozila ani svatbu novomanželů Talíkových. "Měli jsme to na tento den už naplánované, máme to i na prstýncích. Když jsme se před pár dny dozvěděli, že je svatba umožněna, i když jsme už chystali jiné datum, nakonec jsme si řekli, že to necháme tak, jak to je. Sice jsme to plánovali malinko lepší, měli jsme to jen se svědky, ale je to za námi," řekl dnes Zdeněk Talík.

Oba snoubenci do obřadní síně vstoupili v rouškách, obřad však na rozdíl od svědků absolvovali už bez nich. "Dalo se to přežít. Roušky není nic tak hrozného, navíc jsme si je mohli při obřadu sundat," uvedla Kristýna Talíková.

Novomanželé musejí kvůli opatřením proti koronaviru oželet i svatební hostinu. Uskuteční se jen v úzkém rodinném kruhu a v domácím prostředí. Například u Frýdeckých mají děti slíbené suši, bude i přípitek s rodinou. "Jak už nám není pětadvacet, tak už to moc velké nebude, myslím," dodal s úsměvem David Frýdecký. "Oslava bude doma na zahradě s rodinou, nebude to nic velkého," doplnil Zdeněk Talík.

Obřady se vzhledem k současné situaci neodehrály ve slavnostní obřadní síni, ale netradičně v provizorním salonku restaurace Caesar. Radnice tak chtěla omezit vstup veřejnosti do svých prostor. Svatby byly netradiční i pro samotného oddávajícího. "Je to samozřejmě zvláštní, ale až na nějaká zvýšená hygienická opatření ten rozdíl v samotném průběhu obřadu není tak velký. Ale pochopitelně se velmi špatně mluví přes roušku, což je pro mě jako oddávajícího to největší omezení tohoto mimořádného modelu," řekl oddávající Hynek Melichar.

Autoři | Foto Televize zzip

Štítky koronavirus, zajímavosti, svatby, Olomouc, svatba, rouška, obřadní síň, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Slanec

To tam drbno nemáte ani korektory nebo co? Dyť je to napsané jak od nějakého patlala z 4.třídy základní školy.

Středa, 22. dubna 2020, 10:59Odpovědět

Olomouc už má za sebou první svatby s rouškami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.