Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nezaměstnanost zůstala v srpnu na 3,8 procentech. Nejvíce ale stoupla na Přerovsku

Nezaměstnanost v Česku se v srpnu nezvýšila a zůstala na červencové míře 3,8 procenta. Lidí bez práce meziměsíčně ubylo zhruba o 600 na 279 078, což je nejvyšší srpnová hodnota za poslední tři roky. Výsledky ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Meziročně míra nezaměstnanosti stoupla o 1,1 procentního bodu. Loni na konci srpna bylo bez práce o 74 289 lidí méně než letos, vyplývá z údajů Úřadu práce ČR.

Počet volných pracovních míst letos v srpnu proti červenci vzrostl o 6540 na 340 823, uvedl Úřad práce ČR. „Největší zájem je o pozice dělníků, uklízečů, řidičů nákladních aut, kuchařů a zedníků. Tři ze čtyř míst vyžadují pouze základní vzdělání," upřesnila ministryně Maláčová.

I přes složité měsíce uplynulého půl roku trh práce v Česku podle Maláčové nadále vykazuje velmi dobrou kondici. „Stále máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie podle aktuálních informací. Myslím si, že to je zásluha vládních opatření," uvedla ministryně.

Za dobrým vývojem je podle Maláčové hlavně kurzarbeitový program Antivirus a půlroční odpuštění odvodů. „Důvodem je ale i to, že firmy nejdřív propouštěly agenturní pracovníky a cizince a omezily spolupráci s takzvanými dohodáři. Lidé v létě také čerpali dovolenou a absolventi vysokých škol začali později nastupovat do zaměstnání," dodala Maláčová.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 22 okresů. Nejvíce stoupl počet lidí bez místa v Přerově, a to o 3,5 procenta. Následovaly Praha a Most s nárůstem o 3,3 procenta.

V 55 regionech nezaměstnanost v srpnu naopak proti červenci klesla. Nejvíc na Písecku a na Jesenicku, a to o 9,3 procenta, respektive 7,4 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Úřad práce ČR

Štítky nezaměstnanost, práce, srpen, Přerov, Jana Maláčová, Česko, okres Přerov, Úřad práce České republiky, ČSSD, Evropská unie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost zůstala v srpnu na 3,8 procentech. Nejvíce ale stoupla na Přerovsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.