Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Univerzita Palackého nabídla studentům z Běloruska mimořádná stipendia

Olomoucká Univerzita Palackého (UP) nabídla vybraným studentům a akademikům z Běloruska mimořádná stipendia na studijní či badatelskou stáž ve výši téměř 900 tisíc korun. Pomoc Bělorusům škola avizovala již v půlce srpna, když vyjádřila podporu běloruským občanům usilujícím o liberální a demokratický vývoj v jejich vlasti. První stipendisté mohou do Olomouce dorazit už na začátku letního semestru tohoto akademického roku, tedy v únoru 2021, informovala mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

„Znepokojivý vývoj dění v Bělorusku sleduji od počátku a věřím, že se běloruská společnost nakonec vydá cestou svobody a demokracie. V těchto těžkých chvílích bychom se měli Bělorusům snažit nabídnout solidaritu a jakoukoliv pomoc. UP se výrazně angažuje v organizaci Scholars at Risk, která pomáhá ohroženým akademikům kdekoliv na světě. A běloruští studenti a vědci přesně do této kategorie patří,“ uvedl rektor UP Jaroslav Miller.

Stipendia jsou připravena pro pět studentů a tři nebo čtyři akademiky z Běloruské státní univerzity v Minsku a Státní univerzity Janka Kupaly v Grodnu. Pro jednotlivé studenty je připraveno stipendium na čtyři měsíce, a to ve výši 800 eur (21 318 Kč) měsíčně. Akademici pak mohou do Olomouce přijet na měsíční stáž honorovanou 3500 eury (93 268 Kč). Jak studenti, tak akademici obdrží ještě příspěvek na cestovní náklady 275 eur (7328 Kč), doplnila mluvčí univerzity.

UP v minulosti již několikrát nabídla pomocnou ruku akademikům a studentům ze zemí, které procházely komplikovaným politickým děním. V roce 2016 například zaměstnala dva pronásledované turecké akademiky. V roce 2014 nabídla škola stipendium sedmi ukrajinským studentům. Místa jim tehdy nabídla jako reakci na tíživou vnitropolitickou situaci v jejich zemi. Studenti doktorského studia rok navštěvovali filozofickou, právnickou a lékařskou fakultu. K výzvě nabádající k pomoci ukrajinským studentům se k olomoucké univerzitě tehdy připojila i Univerzita Karlova v Praze.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, Bělorusko, školy, vysoké, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, univerzita, Jaroslav Miller, Běloruská státní univerzita, Univerzita Karlova, Minsk, Praha, Grodno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého nabídla studentům z Běloruska mimořádná stipendia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.