Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Odlov uhynulých ryb a sběr vzorků z řeky Bečvy pokračuje. Čeká se na výsledky z laboratoře

Do řeky Bečvy včera unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. K události vyjížděly včera odpoledne desítky hasičů. Hasiči pokračují s prací i dnes, a to v Lipníku nad Bečvou a v Hranicích, kde pomáhají s odlovem uhynulých ryb a odebíráním vzorků.

Momentálně odebíráme vzorky v ruzných časových intervalech, abychom zjistili, zda koncetrance látky klesá. Dosud nevíme, o jakou látku se jedná, jelikož vzorků je velké množství. Vzorky posíláme do naší chemické laboratoře ve Franštátu pod Radhoštěm," uvedla dnes tisková mluvčí hasičů Lucie Balážová. Sdělila také, že je v plánu schůzka s vodohospodáři a Povodním Moravy, aby se společně domluvili na budoucím postupu. 

S odebíraním vzorků hasiči začali už včera, také postavili norné stěny, do kterých se snažili látku zachytit. „Už jsme je stáhli, protože látka je mísitelná s vodou," uvedl včera mluvčí Radek Buryánek. 

Podle Buryánka se látka do vody dostala z území Zlínského kraje. Vodohospodáři podle něj také několikrát zvýšili odtok vody z nedaleké nádrže Bystřička, aby měla řeka vyšší průtok a látka se ve vodě co nejvíce naředila.

K řece včera vyjížděli i zástupci České inspekce životního prostředí a oddělení životního prostředí z Hranic.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ekologie, nehoda, hasiči, Bečva, ryby, Zlínský kraj, Olomoucký kraj, Lipník nad Bečvou, Radhošť, Česká inspekce životního prostředí, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odlov uhynulých ryb a sběr vzorků z řeky Bečvy pokračuje. Čeká se na výsledky z laboratoře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.