Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

V Olomouci je připraveno pomoci ve zdravotnictví až 700 studentů, někteří se už zapojili

Na seznamu kvůli uložené pracovní povinnosti v souvislosti s epidemií covid-19 je v Olomouci zhruba 700 mediků a studentů nelékařských zdravotnických oborů. Celkem 400 z nich je z lékařské fakulty Univerzity Palackého, dalších zhruba 300 z fakulty zdravotnických věd. Část studentů se už do práce zapojila, pomoci mohu hlavně jako sanitáři. Působit by měli nejen ve Fakultní nemocnici v Olomouci, ale i v ostatních páteřních nemocnicích na střední Moravě, zjistila ČTK.

Studenti z obou olomouckých fakult pomáhali jako dobrovolníci již na jaře, nyní jim pracovní povinnost uložila vláda. Na lékařské fakultě se povinnost týká studentů 4. a 5. ročníku všeobecného lékařství a 5. ročníku zubního lékařství. „Nejde tak již o dobrovolnickou databázi, jakou jsme měli na jaře. Máme tedy seznam všech těchto studentů a pokud to jde, nasazujeme je ve spolupráci s krajským úřadem do nemocnic, které je potřebují," řekla proděkanka Lékařské fakulty Univerzity Palackého Eva Klásková.

Působit budou v takzvaných páteřních nemocnicích, nejvíce jich zamíří do Fakultní nemocnice v Olomouci. „Nasazujeme je do širšího spektra nemocnic než na jaře, mezi páteřní nemocnice patří v regionu i nemocnice Agelu, Šumperk či nemocnice Zlín, která nemá svou lékařskou fakultu. Je to velké množství zařízení, které akutní pomoc potřebují," doplnila proděkanka s tím, že nejčastěji pomáhají studenti v pozici sanitářů. Zapojeni jsou jako dobrovolníci i studenti druhých ročníků, kteří pomáhají s trasováním na hygienických stanicích v call centrech.

Fakultní nemocnice si vzala hned na počátku 70 lidí

Koordinovat toto nasazení pomáhá také Spolek mediků olomoucké lékařské fakulty. Podle něj je snahou, aby tato práce měla co nejvíce dobrovolnou formu a studenti si například mohli vybrat i místo nástupu práce. „Máme zatím kolem 140 nahlášených studentů, kteří mohou ideálně ihned někde nastoupit a z nich kolem 90 by již mělo někde být přeposláno. Fakultní nemocnice si vzala hned na počátku 70 lidí, počty jsou tedy řádově někde jinde než jaře," řekl ve čtvrtek předseda spolku Marek Šlachta.

Na pomoc do zdravotnictví vysílá své studenty i olomoucká fakulta zdravotnických věd. Podle proděkanky Zdeňky Mikšové je v tomto v seznamu 162 studentů z bakalářských oborů a 154 z navazujících magisterských oborů. „Seznam všech, kterých se usnesení vlády týká, byl předán Fakultní nemocnici Olomouc a zaslán hejtmanovi na krajský úřad. Ohledně distribuce studentů s fakultní nemocnicí úzce spolupracujeme," řekla proděkanka. Podotkla, že díky vstřícnému přístupu fakultní nemocnice budou další studenti k dispozici i okolním nemocnicím, které rovněž potřebují personální zázemí. „Do pátku mají studenti nahlásit svou připravenost k pracovní povinnosti," doplnila proděkanka s tím, že někteří ze seznamu mohou být v karanténě či covid pozitivní.

Šili roušky, pomáhali v nemocnicích, učili děti. Nejen během jarní koronakrize ukázaly davy našich studentů, že mají...

Zveřejnil(a) Univerzita Palackého dne Čtvrtek 15. října 2020

Autoři | Foto lf.upol.cz

Štítky ČR, školy, koronavirus, nemocnice, vysoké, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Střední Morava, lékařská fakulta, jaro, Univerzita Palackého v Olomouci, pandemie covidu-19, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci je připraveno pomoci ve zdravotnictví až 700 studentů, někteří se už zapojili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.