Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Horští záchranáři snížili lavinový stupeň v Jeseníkách na druhý

Horští záchranáři v Jeseníkách snížili stupeň lavinového nebezpečí, nyní platí druhý z pětibodové škály. Díky oteplení a střídání teplot horní vrstvy ve sněhové pokrývce postupně sesedají a částečně se stabilizují, řekldispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Druhý stupeň znamená mírné lavinové nebezpečí a to především na strmých svazích. Třetí lavinový stupeň, tedy značné nebezpečí, platil od předminulé neděle.

"Co se týče lavinové předpovědi, dnes jsme snížili na druhý lavinový stupeň. Před víkendem a během víkendu se zvýšily teploty, bylo kolem nuly, a v noci teploty opět klesaly pod bod mrazu. Střídaly se teploty a sněhová pokrývka se tak stabilizovala, trochu sesedla a zpevnila. Kritická vrstva, která se nachází uvnitř sněhové pokrývky, je tou horní zpevněnou vrstvou chráněna," uvedl Jiří Hejtmánek.

V Jeseníkách se nyní podle dispečera pohybuje teplota v 1300 metrech nad mořem kolem minus osmi stupňů a fouká čerstvý vítr. "Připadlo kolem pěti centimetrů sněhu, takže nyní tady máme kolem jednoho metru," doplnil dispečer.

Třetí lavinový stupeň byl v Jeseníkách vyhlášen v neděli 17. ledna a to především kvůli novému sněhu a teplotám hluboko pod bodem mrazu, kdy se ve sněhové pokrývce vytvořila kritická vrstva z hranatozrnitého sněhu. Po prolomení se do této vrstvy hrozilo uvolnění laviny dodatečným zatížením lyžaře. Při sníženém druhém stupni lavinového nebezpečí je již sněhová pokrývka zpevněná, uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení zejména na strmých svazích; možnost samovolného uvolnění větších lavin se nepředpokládá. Očekávají se přitom pouze laviny malých rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.

V Jeseníkách zasahovala horská služba kvůli utržené lavině naposledy v pátek 15. ledna. Lavina tehdy zasypala ve Velkém Kotli jednatřicetiletého skialpinistu, na následky zranění zemřel. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah. Všechny lavinové katastry v Jeseníkách ale vedou mimo značené turistické cesty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, Jeseníky, svah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horští záchranáři snížili lavinový stupeň v Jeseníkách na druhý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.