Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

S uzavřenými lanovkami v Jeseníkách majitelé ruší i občerstvení

S uzavřením lanovek kvůli novým vládním opatřením zrušili majitelé některých horských středisek i občerstvení. Zákaz provozu lanových drah i pro pěší či běžkaře považují za systematickou likvidaci svého podnikání. Například na Ramzové se dosud o víkendech denně lanovkou svezlo kolem 500 lidí. Další restrikce však vyznavače zimních sportů od výletů do přírody neodradily, například na Skřítku, výchozím místě pro běžecké trasy, bylo dnes dopoledne podle zpravodajky plné parkoviště.

Ve Ski areálu Ramzová jezdily lanovky dosud pouze o víkendu, v souvislosti se zahájením jarních prázdnin provozovatelé areálu plánovali, že od pátku budou jezdit denně. "Denně jsme o víkendech vyvezli průměrně kolem 500 lidí, byla to tedy tisícovka za víkend. Šlo převážně o pěší turisty, rodiny s dětmi, občas se objevil někdo s běžkami," řekla dnes zástupkyně areálu Karla Treu.

Kvůli vládním restrikcím, které ode dneška provoz lanovky zastavily, zavřelo středisko i svá výdejní okénka. "Měli jsme dvě výdejní okénka, jedno na Ramzové a jedno na Čerňavě. Dnes jsme je zavřeli," doplnila zástupkyně areálu. Zákaz provozu lanovek považuje za cílenou likvidaci lyžařských areálů. "Je cílená a úspěšná," podotkla. Dodala, že stálé zaměstnance s ohledem na jejich rodinnou situaci se snaží stále udržet. "Pokud to bude pokračovat i na léto, nic jiného nám nezbude. Kompenzace vláda bombasticky vyhlásila, ale pouze v televizi," dodala zástupkyně areálu.

Zastavení lanovek se dotklo i horského areálu Kraličák na Šumpersku. Svou novou šestisedačkovou lanovou dráhu přitom poprvé uvedli do provozu teprve minulý víkend, svezlo se jí denně sto až 150 lidí. Otevřít areál chtěli znovu tento víkend. Nyní řeší, jak vše zakonzervovat. "Vše jsme zavřeli, vypnuli a nyní řešíme nějaký proces hibernace pro šetření všech nákladů. Měli jsme připravené mobilní občerstvení, které jsme v pátek symbolicky otevřeli a zavřeli, protože mobilní prodej je zakázán. V tuto chvíli řešíme další postupy, co můžeme dělat a co nemůžeme dělat, přitom co nemůžeme dělat, je více než dost," řekla dnes mluvčí areálu Petra Křížková.

Nahoru se ode dneška nevyvezou ani turisté či běžkaři v areálu Kouty, kteří lanovku využívali pro výchozí trasy po hřebenech hor a především při cestě na Dlouhé Stráně.

Vládní rozhodnutí vyvolalo řadu negativních reakcí lidí na sociálních sítích sdružených v turistických skupinách. "Že se tisíce lidí sejde v obchodním domě, to nevadí. Ale že se pár lidí projede lanovkou, to vadí. Vláda se rozhodla cíleně zničit ski areály, jiné vysvětlení není možné," podotkl jeden z návštěvníků Jeseníků. Hory se dnes i přesto opět naplnily návštěvníky, kromě pěších převažují na mnoha místech běžkaři. K dnešnímu dni mají v Jeseníkách upraveno 300 kilometrů běžeckých tras.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, turistika, koronavirus, hory, lanovky, Jeseníky, lanová dráha, běh na lyžích, lyžařské středisko, jarní prázdniny, Petra Křížková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S uzavřenými lanovkami v Jeseníkách majitelé ruší i občerstvení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.