Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Jeseníky zaplnili běžkaři i turisté, platí třetí lavinový stupeň

Jeseníky o víkendu opět zaplnili turisté i běžkaři, kteří využili ideálních sněhových podmínek a dnes i krásného slunečného počasí. Pro běžkaře bylo v sobotu upraveno až 300 kilometrů běžeckých tras, na dnešek rolbaři lidem připravili 325 kilometrů. O velkém zájmu vyznavačů zimních sportů svědčí i naplněná parkoviště. V Jeseníkách platí od pátku třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, na závětrných svazích v lavinových katastrech leží místy až dva metry sněhu.

Návštěvnost byla na horách velká navzdory vládním opatřením kvůli koronaviru, kvůli nimž jsou nadále uzavřeny hotely a penziony. Tento víkend se navíc musely zastavit také lanovky například na Kraličáku, v Koutech nad Desnou či na Ramzové, kde se přitom o uplynulých víkendech denně svezlo kolem 500 lidí. Běžkaři si tak většinou našli jiné výchozí trasy.

V sobotu na horách sněžilo, návštěvnost byla podle horské služby vyšší během dneška. "Nebylo to ale nic hrozného, byl krásný den, bezvětří a sluníčko, tomu odpovídal i počet lidí. Pěší turisté šli z Ovčárny hlavně na Praděd, na hřebenu bylo spousta běžkařů a skialpinistů. Oproti loňsku a předloňsku je běžkařů více. Na horách máme zhruba metr sněhu, ráno bylo kolem deseti pod nulou, sněžilo během pátku a soboty," řekl dnes dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

O velkém zájmu turistů svědčí i plná parkoviště, dopoledne měli problémy s parkováním o víkendu například lidé na horském sedle Skřítek, výchozím místě pro běžecké trasy, plná parkoviště byla i na ostatních místech v Jeseníkách. Podle informací na www.bilestopy.cz připravili běžkařům na dnešek rolbaři 325 kilometrů běžeckých tras, o dvě desítky více než předchozí den. Nejvíce upravených tras měli dnes lidé na Paprsku, a to přes 90 kilometrů, v oblasti Malé Morávky a Karlova a z Červenohorského sedla. Upravené trasy jsou i na Rejvízu, kde se lidé dostanou na běžkách až k Velkému mechovému jezírku, zjistila.

Ve 1300 metrech nad mořem na Ovčárně nyní leží kolem metru sněhu, na lavinových svazích je ho však podstatně více. Horští záchranáři v pátek zvýšili lavinový stupeň na třetí z pětibodové škály, což znamená značné riziko. "Třetí stupeň jsme vyhlásili kvůli tomu, že sněhová pokrývka je nestabilní. Zhruba 30 centimetrů pod povrchem je vrstva hranatozrnitého sněhu. Kdyby se do toho lyžař prolomil, těch 30 centimetrů ujede," doplnil Hejtmánek. Nebezpečí hrozí zejména na strmých svazích.

Lavinové katastry leží v místech mimo značené trasy, která nejsou pro turisty přístupná, přesto je však vyhledávají především skialpinisté. Lavina se naposledy v lavinovém katastru Velkého Kotle utrhla v polovině ledna, zasypala přitom skialpinistu, který na následky zranění zemřel.

Půjčovny podle zjištění i nadále čelí velkému zájmu o skialpinistické i běžecké vybavení. Půjčení běžeckého kompletu na víkend vyjde v průměru na 500 korun, například v půjčovně v olomouckém Skimaxu tento týden tuto zápůjčku zdražili ještě o sto korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ceskozemepribehu.cz

Štítky ČR, rekreace, turistika, počasí, koronavirus, Jeseníky, běh na lyžích, svah, Ovčárna, Desná, Ramzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky zaplnili běžkaři i turisté, platí třetí lavinový stupeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.