Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Do Jeseníků dorazila obleva, stále tam ale leží téměř metr sněhu

Do Jeseníků dorazila obleva, je ale především v nižší části hor. V nejvyšších partiích se stále drží téměř metr sněhu. Podle dispečera jesenické horské služby Ondřeje Škovránka se teploty na Ovčárně dnes drží kolem nuly a sněží. V Jeseníkách stále platí třetí lavinový stupeň, další měření v lavinových katastrech plánují záchranáři na pátek. Ochranáři znovu apelují na návštěvníky, aby se pohybovali pouze po vyznačených cestách. V nejcennějších partiích hor budou hlídkovat znovu společně s policisty.

"V nižších polohách obleva je, dorazila k nám ve středu vpodvečer i na Ovčárnu. Sněhu v nejvyšších partiích neubylo, obleva se dotkla spíše oblastí v nižších částech, kde část sněhu slezla. V tuto chvíli máme na Ovčárně kolem nuly, leží zde 95 centimetrů sněhu, z toho pět centimetrů ve 1300 metrech nad mořem nového a sněží. Podle předpovědi má sněžit ještě dnes, v pátek už mají přeháňky ustávat," řekl Škovránek.

Obleva se dotkla i běžeckých tras. Zatímco minulý víkend bylo v Jeseníkách upraveno až 300 kilometrů, kvůli přeháňkám rolby do terénu zbytečně zatím nevyjížděly. Na dnešek jsou upraveny stopy podle informací na www.bilestopy.cz zatím na 25 kilometrech. "Tak opět dorazila další obleva, zatím to není nic hrozného, ale uvidíme, co udělá čtvrtek. Ve čtvrtek po obědě by měl ustávat déšť, tak vyrazíme s rolbou do terénu a upravíme všechny stopy," uvedli ve středu rolbaři na sociální síti.

Návštěvnost v Jeseníkách je nyní podle dispečera horské služby vyšší, projevuje se na ní i zahájení jarních prázdnin. V tomto týdnu si je užívají děti z nejbližšího regionu, z Bruntálska.

V Jeseníkách platí třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, vyhlášen byl v pátek. Třetí stupeň znamená značné nebezpečí, platí pro lavinové katastry, které leží mimo turistické trasy. Vyhledávané jsou však i přes zákaz vstupu především skialpinisty, které neodradil ani pád laviny ve Velkém Kotli. Na to znovu upozorňují také ochranáři, kteří v těchto místech hlídkují společně s policií. "Během minulého víkendu vykázaly hlídky z nejcennějších partií hor stovky lidí, které se pohybovaly v národní přírodní rezervaci Praděd mimo značené cesty na skialpech a snowboardech," uvedl dnes v tiskovém prohlášení vedoucí Spávy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

V pondělí odtud horští záchranáři zachraňovali skialpinistku, která si poranila nohu, transportovat ji musel vrtulník. Podle Šaje přitom dvojici se psem na zákaz vstupu do Velké kotliny ochranáři předtím upozorňovali. Za vstup do národní přírodní rezervace mohou nyní dostat pokutu až do výše 100 tisíc korun. "I přes lavinové nebezpečí, které Horská služba vydala, se stále v tomto území pohybují lyžaři bez lavinového vybavení a hlavně se v těchto místech nemají vůbec pohybovat. Nejenom, že riskují svoje životy, ale i životy záchranářů," uvedli záchranáři na svých stránkách.

Chráněná krajinná oblast Jeseníky má 740 kilometrů čtverečních, ty nejcennější partie, národní přírodní rezervace, kam se kvůli zachování zdejší přírody může jen po značených cestách, tvoří pět procent celé CHKO. Národní přírodní rezervace leží v široké oblasti Pradědu, Šeráku - Keprníku, Králického Sněžníku, Rejvízu a Skřítku, dodal Šaj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Rokytnice

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký, Jeseníky, horská služba, národní přírodní rezervace, chráněná krajinná oblast, jarní prázdniny, Praděd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků dorazila obleva, stále tam ale leží téměř metr sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.