Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Rolby se v areálech v Jeseníkách rozmohly, tahají lyžaře na svah

V Jeseníkách přibývá lyžařských areálů, které vyvážejí lyžaře na svah s pomocí rolby. Nahrazují tak lanovky a vleky, které střediska kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru stále nemohou pustit. Rolby se takto rozjely například ve středisku Kopřivná, v Hlubočkách u Olomouce, v Hraběšicích na Šumpersku či ve ski areálu Annaberg. Provozovatele areálů k těmto krokům vede hlavně tíživá finanční situace, ale i frustrace. Areály zůstávají uzavřené i přes zahájené jarní prázdniny.

V areálu v Hlubočkách se rolba s lyžaři rozjela tento týden v pondělí, k dispozici je lyžařům denně od 10:00 do 18:00. "Naráz jsme schopni vzít 22 lidí, otočit se to dá maximálně osmkrát až desetkrát za hodinu," řekl dnes provozovatel střediska Michal Stojmenov. Středisko bývá v této době běžně plné, tento týden jsou například na Olomoucku prázdniny. "Přišli jsme o celou sezonu, co se týče náhrad, nikdo neví. Sněhu máme přitom dost, kdyby se tato blbost dala ukončit, jsme nachystaní pokrývku zvýšit natolik, že bychom mohli určitě nějaký týden lyžovat," dodal Stojmenov.

Od minulého víkendu vyváží rolba zájemce i ve ski areálu Kopřivná, malí lyžaři ji pojmenovali rolbovláček. Naráz vytáhne kolem čtyř desítek nadšenců. "Je vtipné, že se dětem líbí více jízda nahoru než dolů," podotkli k tomu zástupci areálu na sociální síti. U horní stanice lanovky je nadále k vidění výstava ledových soch.

Podobnou cestou se vydal i Skipark Hraběšice na Šumpersku, na pevnostním laně za rolbou se mohou nechat lyžaři vytáhnout denně od 11:00 do 16:00, pro dětské pasažéry je připraven skútr. Zástupci areálu ve středu na sociální síti uvedli, že na podnět nespokojeného občana přijela středisko prověřit i policejní hlídka. "Hlídka policie tu neshledala nic nezákonného," uvedli zástupci areálu. Uvedli, že tak svým způsobem bojují o záchranu. Rolby ode dneška začalo využívat k vyvážení lyžařů i středisko Annaberg v Andělské Hoře na Bruntálsku.

Lyžařské areály se tuto sezonu otevřely pouze na týden v druhé polovině prosince, některé z nich se zatím nerozjely vůbec. Tuto sezonu přitom panují dobré sněhové podmínky. V nejvyšších partiích hor leží přes metr sněhu a platí stále druhý stupeň lavinového nebezpečí. Kvůli současným mrazům a silnému nárazovému větru však horská služba nedoporučuje hřebenové túry. "Je tady nyní 14 stupňů pod nulou, fouká nepříjemný vítr na hřebenu, takže pocitová teplota může dosahovat až k minus 30 stupňům," řekl dnes dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Ideální podmínky jsou stále i pro běžkaře, dnes je na horách a v podhůří upraveno podle informací www.bilestopy.cz 244 kilometrů stop. Nejvíce kilometrů rolbaři projeli na Paprsku, Skřítku či v Suché Rudné.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook Kopřivná Resort

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký, lyžař, Jeseníky, lyžařské středisko, okres Šumperk, Hraběšice, Kopřivná, Hlubočky, jarní prázdniny, Annaberg, svah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Ševčík

Na podnět nespokojeného občana.... Takže nudící se práskač... Jestlipak by nebylo od věci, kdyby nenápadně ,,uniklo,, jméno zmetka?

Neděle, 14. února 2021, 09:03Odpovědět

Rolby se v areálech v Jeseníkách rozmohly, tahají lyžaře na svah  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.