Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na Dolní Moravě funguje lanovka, jinde vozí lyžaře na svahy rolby

Sněžení a mráz, které vystřídaly oblevu z minulého týdne, zlepšily tuzemské podmínky pro běžkaře. Upravené tratě jsou ve všech regionech, v některých místech jako na hřebech hor mohou být kvůli silnému větru ale zaváté. Dostatek sněhu je i na sjezdovkách. Skiareály však zůstávají i přes zahájení jarních prázdnin uzavřené kvůli protikoronavirovým opatřením a lanovky a vleky stojí. Přibývá ale areálů, kde místo nich vyváží na svah lyžaře rolby. Střediska nicméně stále doufají, že v sezoně ještě otevřou.

Skiareály tuto sezonu otevřely pouze na týden v druhé polovině prosince, některé z nich se zatím nerozjely vůbec.

V zimním středisku v Dolní Moravě na Orlickoústecku se lanovka včera rozjela, přepravovala zájemce k chatě Slaměnka, východišti běžeckých tratí. Areál je toho názoru, že vládní opatření neporušuje. „Pro lyžaře na sjezdových tratích je provoz uzavřen. Lanová dráha je smluvně v provozu v rámci dopravní obslužnosti jako veřejné služby turistického významu," řekl jednatel společnosti Sněžník Martin Palán. Od pátku budou v Dolní Moravě otevřené i sjezdovky, lyžaře bude na kopec vyvážet rolba.

Rolby vozí lyžaře na svah i v některých areálech v Jeseníkách, třeba ve středisku Kopřivná, v Hlubočkách u Olomouce, v Hraběšicích na Šumpersku či ve ski areálu Annaberg. Provozovatele areálů k těmto krokům vede hlavně tíživá finanční situace, ale i frustrace.

Ideální podmínky pro běžkaře panují v Jeseníkách a v podhůří, kde je upraveno podle webu bilestopy.cz 244 kilometrů stop. Nejvíce kilometrů rolbaři projeli na Paprsku, Skřítku či v Suché Rudné.

V Beskydech varuje horská služba ale před silným větrem a mrazem a nedoporučuje tam kvůli tomu hřebenové túry. Pocitová teplota dosahuje i minus 30 stupňů Celsia, řekl dispečer beskydských horských záchranářů Pavel Masopust. Vzhledem k častému sněžení je i otázkou, jak kvalitně budou tamní běžecké stopy připravené. Upravují se ale na většině míst, která běžkaři vyhledávají. Neupravených zůstává mimo jiné 13 běžeckých tras ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku a jejich okolí.

Vítr ztěžuje úpravu tratí také v některých lokalitách na Vysočině. Zaváté jsou například stopy okolo Nového Města na Moravě. Podle webu Lyžařské Novoměstsko tam technika znovu vyjede, až se počasí ustálí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sport, lyže, zima, sníh, lyžař, lanová dráha, Dolní Morava, svah, jarní prázdniny, SNĚŽNÍK, a.s., Jeseníky, Martin Palán, okres Ústí nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Dolní Moravě funguje lanovka, jinde vozí lyžaře na svahy rolby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.