Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kraj chce probudit k životu boční ochozy Červeného kostela v Olomouci

Boční chóry Červeného kostela v Olomouci, které se v plné kráse ukázaly až nedávno při celkové rekonstrukci kostela, nechá Olomoucký kraj zrestaurovat. Ochozy doplní sál pro pořádání výstav a kulturních akcí. Investice tak bude o 2 miliony korun vyšší.

Na opravě bočních chórů se již Olomoucký kraj dohodl s Národním památkovým ústavem. Kraj nyní Červený kostel přestavuje, aby v něm v budoucnu mohly probíhat kulturní a společenské akce pod hlavičkou Vědecké knihovny a Olomouckého kraje.

Červený kostel dlouho sloužil jako skladiště knih a teprve po vyklizení celého prostoru byly odhaleny zachovalé boční chóry, které nebyly součástí původní projektové dokumentace z roku 1903.

„Kraj si na základě tohoto zjištění nechal zpracovat stavebně technický průzkum dřevěné konstrukce bočních ochozů. Ten potvrdil, že boční části chóru sice byly osazeny později, avšak s nevelkým časovým odstupem od hlavního chóru nad vstupem, který byl součástí původního projektu. Dokonce i jejich řemeslné provedení je shodné s detaily hlavního chóru,“ vysvětlila radní Olomouckého kraje pro investice Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Zatímco původně měla kapacita kostela činit 271 osob, díky zachování chórů se zvýší na zhruba 350 lidí.

„Tím, že dojde k restaurování bočních chórů, si budova zachová svou historickou hodnotu a zároveň se i rozrostou možnosti budoucího funkčního využití například pro pořádání výstav a dalších kulturních či společenských akcí,“ dodal krjaský radní Jan Žůrek, který má na starosti oblast kultury.

Restaurování bočních chórů si vyžádá navýšení investice o zhruba 2,1 milionu korun. Celkové náklady na rekonstrukci Červeného kostela jsou téměř 141 milionů. Stavba má být hotová do října rioku 2022. Na opravy se kraj snaží získat dotace z EU.

Součástí rekonstrukce Červeného kostela je i stavba nového foyer, který bude s kostelem propojen a bude sloužit jako vstupní prostor do hlavního sálu. Z foyer bude vstup do stávající budovy ředitelství Vědecké knihovny. V okolí stavby vznikne komorní prostor, který bude z velké části volně přístupný nejen návštěvníkům knihovny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky kostel, Olomouc, Olomoucký kraj, knihovna, Červený kostel, Národní památkový ústav, Evropská unie, Zdeňka Dvořáková Kocourková, Jan Žůrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce probudit k životu boční ochozy Červeného kostela v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.