Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Rodina v tíživé situaci? S nejrůznějšími problémy pomůže Maltézská pomoc

Pomoc rodinám v tíživé životní situaci, a to nejenom rodinám zasažených dopady aktuálních protipandemických opatření, je hlavní náplní Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi spadající pod organizaci Maltézská pomoc. Pomáháme rodinám s dětmi z Olomouce, Přerova a z přilehlých obcí.

Aktuálně se řada rodin ocitá v problematické situaci například z důvodu proticovidových opatření, čelí hrozící ztrátě zaměstnání či bydlení, nebo řeší problémy s výchovou dětí. Je důležité, aby věděli, že nejsou sami a že je zde organizace, která jim zdarma nabídne pomocnou ruku a bude jim oporou a pomocníkem v překonávání těžkostí, kterým rodiče a děti čelí.

Pomoc mamince, která kvůli kovidovým opatřením přišla o práci

Nedávno Maltézská pomoc pomohla např. mamince s dítětem v nouzi. Oslovila nás paní Alena, která se ocitla v situaci, kdy kvůli opatřením proti kovidu přišla o práci. V nově nalezeném zaměstnání se však necítila dobře, čelila řadě komplikací, což se projevilo na jejím zdravotním stavu a ona se ocitla na neschopence. V této náročné chvíli ji také opustil její přítel. Paní Aleně se tedy zhroutil její dosavadní svět a zůstala se svou dcerkou na celou situaci sama.

Z důvodu snížení příjmu rodiny začala hrozit paní Aleně ztráta bydlení a nedokončení insolvence, v které je zapojená. Pod tímto tlakem se u ní objevily psychické obtíže, musela bojovat s depresemi. Nakonec se po radě své kamarádky rozhodla, že nás zkontaktuje a požádá o pomoc.

Pracovnice, která začala s maminkou spolupracovat, pomohla paní Aleně zorientovat se ve své situaci, společně začaly hledat cesty, jak vyřešit jednotlivé obtíže. Finanční výpadek se podařilo pokrýt příspěvkem z nadací, čímž byla zažehnána ztráta bydlení.

Rodina si sestavila finanční rozpočet, díky kterému nalezla místa, kde může ušetřit finance potřebné na pokrytí základních potřeb. Rodině byla také poskytnutá základní materiální pomoc v rámci Potravinové banky. Významnou pomocí byla samotná psychická podpora paní Aleny od sociální pracovnice. Ujištění, že se nejedná o neřešitelnou situaci, ale že existuje cesta zpět k lepšímu životu.

Pracovnice pomohla také mamince zpracovat obavy a pocity výčitek, že si řekla o pomoc a nedokázala se postarat o rodinu sama. Paní Alena si začala také hledat aktivně novou, vhodnější práci.

"Díky úspěšnému kroku dopomoci k zajištění bydlení a stabilizace finanční situace rodiny se na nás maminka Alena obrátila i s dalšími problematickými momenty, které chce ve svém životě vyřešit. Vzešla z toho skvělá spolupráce. Maminka sama hovoří o tom, že díky naší spolupráci získala naději, že problémy mají řešení a je třeba je neodkládat, ale aktivně jednat hned při jejich vzniku," popsala situaci sociální pracovnice Miroslava Francová.

Maltézská pomoc pro rodiny s dětmi do 18 let věku zdarma poskytuje poradenstvé v oblasti finanční situace, bydlení, zaměstnání, vzdělávání a výchovy dětí, další poradenství a vztahovou podporu.

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi usilují o zdravé fungování celé rodiny, zvláště o podporu zdravého vývoje dětí a jejich začleňování v přirozeném prostředí. Snažíme se rozvíjet schopnosti i samostatnost rodin, které se ocitly v tíživé situaci, a podporujeme upevnění fungujících sociálních a pracovních vztahů.

Aktivizací rodičů i dětí cílíme na zvýšení jejich životních šancí, a to díky podpoře rozvoje jejich osobností, schopností a dovedností. Sociální služba též pomáhá při předcházení nesnadným situacím a konfliktům v rodinách.

Potřebujete pomoci s nějakou oblastí, která zde byla zmíněna? Obraťte se na vedoucí služby Janu Jeklovou (jana.jeklova@maltezskapomoc.cz, 731 626 113), která vaši situaci začne řešit spolu s týmem sociálních pracovnic Maltézské pomoci.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky rodina, charita, sociální pomoc, Maltézská pomoc, bydlení, Olomouc, povolání, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina v tíživé situaci? S nejrůznějšími problémy pomůže Maltézská pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.