Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Zbourání nárožní věže na historickém domě v Olomouci vzbudilo kritiku

Velkou kritiku a nesouhlas vzbudila přestavba historického nájemního domu Václava Wittnera v Olomouci. Jedna z dominant dómské čtvrti totiž přišla o svou pozoruhodnou nárožní věž. Památkáři se brání, že v rámci stávajících zákonů nemohli nic dělat.

Odstranění věže provází velmi kritické komentáře. Několikapodlažní historický dům přitom leží v ochranném pásmu městské památkové rezervace v Olomouci.

"Jako Plzeňačka jsem si Olomouc zamilovala a ráda se do ní vracím. Olomouc mě okouzluje neskutečnými domy s romantickými fasádami, balkonky a věžičkami. Je smutné vidět, že to, oč Plzeň přišla během těžkého bombardování za války, se v Olomouci dožilo dneška, aby pro nedostatek zájmu bylo jednoduše zbouráno," postěžovala si ve skupině Za krásnou Olomouc jedna z diskutujících.

"Mrzí mně, že za třicet let od revoluce jsme se ve vnímání estetična v centru měst a obcí příliš neposunuli. Bohužel i v Olomouci často mám tento pocit. A netýká se to jen majitelů domů nebo obchodů, ale i firem, samosprávy a veřejných institucí," podotkla například i Eva Lebedová.

Kritika a odpor obyvatel dokonce vedly až k podání stížnosti na Národní památkový ústav a celý případ projednávali také olomoučtí radní.

Památkový zákon jiné možnosti nedává 

Národní památkový ústav v Olomouci uvedl, že rekonstrukcí Wittnerova domu se zabývá již od roku 2018. Součástí stavby byla kompletní výměna střechy.

"V písemném vyjádření jsme nesouhlasili se změnou hmotového řešení střech. Z důvodu havarijního stavu jsme akceptovali snesení nárožních atikových nadezdívek a věžní nástavby, zároveň jsme však uplatnili podmínku k jejich podrobnému zaměření a dokumentaci k budoucí případné obnově," vysvětlil ředitel ústavu František Chupík

Zákon o státní památkové péči podle něho památkářům jiné možnosti nedává. "Národní památkový ústav lituje snesení věže a změny charakteru zástavby v bezprostředním okolí městské památkové rezervace. Ochranné pásmo však podle památkového zákona neposkytuje potřebnou míru regulace pro ochranu všech architektonických a urbanistických hodnot," tvrdí ředitel.

Podle něho by ochranu historických staveb měl v podobných případech zajistit stavební úřad na základě Úmluvy o ochraně architektonického dědictví nebo by měla přijít na řadu plošná ochrana v rámci památkové zóny nebo územního plánu.

"V tomto případě není rozhodné, jak z hlediska památkových hodnot dopadají zamýšlené práce na samotnou nemovitost ležící v ochranném pásmu, nýbrž jde o dopady na chráněný statek, kterým je městská památková rezervace," vysvětlil ředitel památkového ústavu.

Bytový dům byl v havarijním stavu

Majitelé nemovistosti se hají, že neměli jinou možnost.

"Bytový dům koupila společnost Dobrovského 910 residence bohužel v extrémně havarijním stavu, kde byla narušená i statika celého domu. Moc nás mrzí, že se nám nepodařilo zachránit stoprocentně původní ráz domu, každopádně se nám podařilo a zachraňujeme spousty jiných ozdobných okrasných prvků," sdělil zástupce majitelů Martin Pacák.

Podle Pacáka bohužel neexistuje žádná dotace nebo fond, který by dokázal na podobnou renovace přispět.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky městská památková rezervace, bourání, věž, dům Václava Wittnera, Olomouc, dům, památková péče, Národní památkový ústav, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbourání nárožní věže na historickém domě v Olomouci vzbudilo kritiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.