Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Jeseník testoval svoz odpadu. Lidé si stěžovali na přeplněné popelnice

Velký rozruch mezi obyvateli Jeseníku vzbudily v uplynulých dnech nevyvezené popelnice v ulicích města. Nešlo o neschopnost radnice vyvážet odpadky, ale o předem plánovaný test, který má ukázat optimální frekvenci svozu popelnic. Starostka Jeseníku se i tak lidem omluvila za špatné načasování během Velikonoc.

Měsíc trvající projekt má ukázat, kde je potřeba popelnice vyvážet každý týden a kde by to mohlo stačit jednou za 14 dní.

"V neděli přišli hledači pokladů a začali se v tom přehrabovat.To bych vám přál vidět ten nepořádek v přístřešku na kontejnery s odpadem. Po pondělním vyvezení tam nepořádek ležel ještě odpoledne všude na zemi a venku na chodníku," stěžoval si však na sociálních sítích jeden z obyvatele Jeseníku Jindřich Holčák.

"Určit množství odpadu v jednotlivých lokalitách a interval potřebného vývozu jde zjistit například pomocí čárových kódů," dodal další z nespokojených obyvatel Jan Fukala.

Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová vzápětí přispěchala s vysvětlením, že neuklizené popelnice byly jen dočasným stavem. "Naší chybou bylo, že jsme svoz odpadu testovali v období Velikonoc, kdy vzniká nadměrné množství odpadů. Za to bych se chtěla omluvit," uvedla starostka.

Město podle ní okamžitě zjednalo nápravu a nepořádek okolo popelnic uklidilo. "Snažíme se zkoušet různé cesty, jak ušetřit za odpady. Jenom pro představu, město Jeseník platí 12,5 milionu korun každý rok za svoz a ukládání odpadů. To je obrovská částka, která stále roste," vysvětluje starostka.

Pokud by radnice dokázala alespoň část prostředků ušetřit například změnou frekvence svozu nebo zavedením popelnic na biodpad, může investovat do revitalizace sídlišť, údržby dětských hřišť nebo třeba do podpory sportovních oddílů.

"Až budeme mít test vyhodnocený, budeme informovat, kam bychom ušetřené peníze chtěli dát. Je také možné, že frekvenci svozu nebude možné snížit, pak budeme hledat jiné cesty," podotkla starostka.

Mezi obyvateli Jeseníku neměla celá akce pouze kritiky. "Kdo nic nezkusí, nic nezkazí, ale také nic nezjistí. Kontejnery na bioodpad jsou podle mne super nápad," svěřila se například Lucie Bláhová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky odpad, svoz, popelnice, starostka, Jeseník, Velikonoce, Zdeňka Blišťanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník testoval svoz odpadu. Lidé si stěžovali na přeplněné popelnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.