Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Budova městské tržnice v Olomouci je na prodej. Opravy se jen tak nedočká

Historická budova jatek, která je součástí zanedbaného areálu olomoucké tržnice, je na prodej. Stávající majitel plánované opravy chátrajícího objektu vzdal. Ke koupi je téměř 700 metrů čtverečních obchodních prostor, cena nebyla zveřejněna.

Budova městské tržnice z roku 1899 je jednou z historických dominant Olomouce. Je příkladem průmyslové architektury přelomu 19. a 20. století. Objekt navržený Městským stavebním úřadem postavil olomoucký stavitel Viktor Mader

Zanedbaná budova je nyní na prodej. "Interiér městské tržnice je kompletně vyčištěn od novodobých konstrukcí. Jsou zbourány příčky, stropy i podhled zakrývající vazníky. Tím je objekt tržnice připraven k novému záměru budoucího majitele," stojí v nabídce olomoucké společnosti HP Domy, která 690 metrů čtverečních užitné plochy nabízí k prodeji.

Zanedbaný je také celý prostor okolo budovy, kde je venkovní tržnice se starými betonovými pulty pro prodejce zeleniny a zašlé stánky bez odpovídajícího zázemí. Areál je již léta ostudou Olomouce. Radnice si proto nechala zpracovat územní studii a připravovala koncesní výběrové řízení na nového nájemce venkovních ploch.

Podle opozice je to však pozdě. "Majiteli budovy tržnice došla trpělivost se stále nejasnou podobou přilehlých ploch. I když má připravený projekt pečlivé rekonstrukce a atraktivního využití historické budovy, od záměru nyní ustupuje a budovu prodává," uvedlo ve svém stanovisku například hnutí ProOlomouc, jehož lídr je Tomáš Pejpek.

Město by podle něho mělo s majitelem zahájit jednání, která povedou k využití celého potenciálu budovy i přilehlého území. "Dosavadní nekoncepční přístup a hlemýždí tempo investory odrazují," tvrdí Pejpek.

Původní termín otevření tržnice byl na jaře roku 2022

Vedení olomoucké radnice to odmítá. „Na nájemce tržnice vyhlásíme koncesní výběrové řízení, protože nám zákony neumožňují jiný postup,“ uvedl před časem pro olomouc.cz náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán poté, co stávající nájemce podal výpověď.  

Radnice si nechala zpracovat také územní studii, aby nastavila parametry pro budoucího provozovatele tržnice, protože mu nechce nechat při přestavbě důležitého území úplně volnou ruku. Požaduje například zachování tržiště s ovocem a zeleninou. 

Potenciální zájemci investici podmiňují dlouhodobým pronájmem areálu minimálně na 20 až 30 let.

Podnikatel Pavel Široký, který budovu tržnice vlastní a nyní prodává, dříve uvedl, že majitel by měl mít možnost ovlivnit budoucí podobu celého okolního areálu. „Ten, kdo vlastní budovu, by měl logicky udávat ráz i širšímu území,“ míní. 

Město Olomouce původně chtělo, aby nový nájemce tržnici otevřel už na jaře roku 2022.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prazdnedomy.cz

Štítky tržnice, prodej, oprava, magistrát, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wlastik Olomoucký

Za kolik? Za 65 mega. A teď za co? Za polorozpadlou cihelnou stodolu v centru města. Sentiment je krásný, ale v tomto případě úplně scestný.

A pak je tu konspirace, že je to účelové. Že kvůli památkářům se to nechá (časem) zhroutit a pak se tam může postavit úplně cokoli, co se bude onomu mafiánovi hodit. On si počká a nikdo za nic nemůže...

Čtvrtek, 23. září 2021, 21:27Odpovědět

Wlastik Olomoucký

Za kolik? Za 65 mega. A teď za co? Za polorozpadlou cihelnou stodolu v centru města. Sentiment je krásný, ale v tomto případě úplně scestný.

Čtvrtek, 23. září 2021, 21:22Odpovědět

Budova městské tržnice v Olomouci je na prodej. Opravy se jen tak nedočká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.