Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Moravští ornitologové se pustili do plošného mapování hnízdících labutí

Moravští ornitologové se v těchto dnech pustili do plošného mapování hnízdících labutí, na pomoc k tomu vyzvali i ostatní milovníky přírody. Mapování se mělo původně uskutečnit loni červnu, ale akce byla tehdy kvůli pandemii koronaviru odložena na letošní rok. Naposledy se plošné sčítání podle odborníků uskutečnilo na Moravě před čtvrt stoletím.

"Podobné sčítání organizoval v 80. letech minulého století Jan Hora na území celého Československa, podrobnější údaje o hnízdění na území bývalého Severomoravského kraje pocházejí ještě z roku 1996. Nastal tedy ideální čas celou akci po čtvrt století zopakovat a zjistit, jak jsou na tom labutě nyní," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

"Do akce se plánují zapojit všechny moravské pobočky spolku, záleží tedy na nás všech, zda se podaří zmapovat celou Moravu," doplnil.

Zájemci si mohou na mapě či v tabulce vybrat volné místo, které by chtěli zkontrolovat, a informovat o tom koordinátory sčítání prostřednictvím e-mailu. V nabídce je zhruba stovka míst, některé z nich stále ještě nejsou obsazená.

Vybrané lokality poté zájemci zmapují nejlépe během tohoto víkendu, odborníci však ocení i údaje získané v jiných dnech. V lokalitách zjistí, zda jsou, nebo nejsou přítomny labutě, případně spočítají mláďata, a pokud to bude možné, rozliší je podle barev na šedé a bílé.

Ornitologové ocení i doplňující informace, jako je například umístění hnízda, počet vajec, případně příčinu neúspěšného hnízdění, zbarvení nohou samce a samice nebo přítomnost husice nilské. Výsledky poté zájemci pošlou na stejnou e-mailovou adresu, zapsat je mohou i do databáze birds.cz, pokud možno do konce července.

Ornitologové získají pískovnu Malá Lipová, kde hnízdí vzácné vlhy pestré

Ornitologové získají na Přerovsku do svého vlastnictví ptačí rezervaci, která je domovem kolonie vlh pestrých. Jde o pískovnu Malá Lipová, kterou dosud vlastnil Přerov. V rezervaci chtějí odborníci vytvořit ptačí pozorovatelnu, fotografický úkryt...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Šafránek

Štítky labutě, sčítání, hnízdiště, Moravský ornitologický spolek, Olomoucký kraj, pandemie covidu-19, Morava, Jan Hora, příroda, Severní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravští ornitologové se pustili do plošného mapování hnízdících labutí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.