Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Prostějov chystá opravu brány na hřbitově. Musí dát pozor na jiřičky

Prostějovská radnice chystá rekonstrukci brány městského hřbitova. Součástí projektu zhruba za deset milionů korun je i oprava domu správce hřbitova a úprava dopravy před tímto pietním místem. Při opravě brány musí dát město pozor na vzácné jiřičky, které zde hnízdí.

"Půjde o sanaci vlhkosti a rekonstrukci vnějšího pláště vstupní brány, domu správce, hřbitovní zdi a zvonice včetně navazujících nutných vnitřních úprav v rozsahu od domu správce po zvonici," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Celkové náklady na stavbu činí 10,5 milionu korun. Před hřbitovem bude vybudován betonový chodník podél zdi, upravena bude část rozptylové plochy u vstupu a v plánu je i přesun nástupní plochy autobusové zastávky. Součástí projektu v prostoru před hřbitovem je provizorní autobusová zastávka.

Městský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1900 při Brněnské ulici na jižním okraji města. Vstup tvoří bohatě zdobená brána. Větší centrální bránu i obě menší postranní branky uzavírá ozdobně kovaná mříž. 

Hroby jsou rozmístěny kolem centrálního kříže. Na severním okraji hřbitova je kolumbárium, urnový háj a vsypová loučka. V roce 1976 byla na západním okraji hřbitova postavena smuteční síň.

Na bráně je kolonie asi šedesáti hnízd 

Při opravách brány budou stavbaři muset dát pozor na vzácné ptáky. "Rád bych připomenul, že na bráně je kolonie asi šedesáti hnízd jiřiček obecných. Jde o chráněný druh ptactva a odstraňování hnízd je od roku 2004 zakázáno. Nesmí ani dojít k narušení probíhajícího hnízdění," upozornil jeden z obyvatel Prostějova Ivo Rozehnal

Radnice ubezpečila, že na hnízdící jiřičky dá pozor. "O hnízdech víme, při rekonstrukci brány bude na tuto skutečnost přihlíženo v souladu s příslušným zákonem na úseku ochrany přírody," sdělila referentka komunikace na prostějovské radnici Anna Kajlíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky hřbitov, brána, oprava, jiřičky, radnice, Prostějov, dům, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chystá opravu brány na hřbitově. Musí dát pozor na jiřičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.