Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Stovky družstevníků požaduje po Olomouci, aby jim převedla byty

Zhruba dvě stovky nájemníků a obyvatel družstevních bytů v Olomouci se dnes na jednání městského zastupitelstva dožadovaly informací o tom, kdy jim radnice převede byty. Nespokojení obyvatelé se odvolávají na uzavřené smlouvy a chystají žaloby. Město se zdráhá. Nejprve chce ověřit, zda smlouvy jsou platné.

Před více než dvaceti lety se v Olomouci začaly stavět byty, které zčásti dotoval stát, část investice složili nájemníci a zbytek platili pomocí nájmu. Podle smluv měli po dobu dvaceti let platit něco jako hypotéku, poté se jim byty měly přepsat do osobního vlastnictví. 

To se však nestalo. "Město Olomouc nájemníky po uplynutí 20 let, u prvních bytovým domů tedy loni v létě, uklidňovalo, že nemusí žádné žaloby podávat, že byty převedou. Dodnes však není žádný materiál zpracován a podmínky převodu nebyly oficiálně oznámeny," vysvětluje právní zástupce asi poloviny ze čtyř stovek nájemníků Zdeněk Joukl.

První družstevníci už podle něho chystají žaloby, ve kterých se budou domáhat převodu bez doplatku nebo náhrady škody. Ta se podle advokáta pohybuje v řádech stovek milionů korun.

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) přitom loni v červnu v Olomoucké televizi slíbil, že město lidem byty převede bez doplatku. "Nikdo ze stávajících nájemníků nemá v tuto chvíli důvod se obávat. Město chce svým občanům garantovat, že naplní závazky, ke kterým se zavázalo," řekl tehdy primátor.

Soud musí rozhodnout, zda jsou smlouvy platné 

Náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL) ovšem tvrdí, že město musí počkat na rozhodnutí soudu, zda smlouvy o smlouvách budoucí, uzavřené před 20 lety, jsou platné, či nikoli. Jiný postup zákon o obcích neumožňuje. 

Pelikán upozornil, že radnice disponuje předběžným právním názorem soudu o neplatnosti smluv, který soud uvedl v řízení o způsobu vypořádání z ukončené smlouvy. Okolnosti se totiž v průběhu let výrazně změnily poté, co zkrachovaly původní stavební společnosti. Město se pak rozhodlo projekt zachránit, vstoupilo do něj a vznikla družstva.

Advokát Joukl varuje, že kvůli nevyřešenému převodu bytů už je připraveno prvních 100 žalob. Sporem se bude na konci června zabývat mimořádné jednání olomouckého zastupitelstva.

Jeseník chce rozjet projekt dostupného družstevního bydlení pro mladé lidi

Město Jeseník chce pomoci mladým rodinám s dětmi a hodlá rozjet projekt dostupného družstevního bydlení. Pozemky naproti okresnímu soudu nabídne družstvu, které si zde samo vybuduje byty. Město věří, že budou levnější. Pilotní projekt zahrnuje...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, převod, družstvo, nájemník, smlouva, radnice, Olomouc, žaloba, Miroslav Žbánek, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky družstevníků požaduje po Olomouci, aby jim převedla byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.