Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Dolní Žleb u Šternberka si oblíbil chráněný motýl jasoň dymnivkový

Okolí cesty v Dolním Žlebu poblíž Šternberka na Olomoucku si oblíbil vzácný motýl jasoň dymnivkový. Radnice již podniká kroky na jeho ochranu. Nebude zde sekat trávu a vyzývá obyvatele, kteří sem rádi chodí na procházky, aby na motýla a jeho housenky dali pozor.

"Podél cesty od rybníka až k Hornímu Žlebu mohou lidé spatřit vzácné a chráněné motýly jasoně dymnivkové, kteří se vyskytují kolem silnice. Tento ohrožený druh motýla má rád světlé listnaté porosty s podrostem dymnivek a vyskytuje se pravděpodobně už jen v několika lokalitách na Moravě," popsala mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Město Šternberk proto na městských pozemcích, kde se motýl vyskytuje, hlavně okolo parkoviště u rybníka v Dolním Žlebu, nechá růst trávu bez zásahu. V lokalitě bude sekat pouze kopřivy. Kostivaly a další druhy rostlin a bylin okolo parkoviště a tůněk nechá kvést.

"Chceme tak připět k ochraně vzácného motýla a lidem vysvětlit, proč zde necháváme růst trávu. Obyvatele zároveň vyzýváme, aby na motýly a housenky dali pozor," nabádá mluvčí radnice.

Na sociláních sítích se už objevily rekace, zda by pro chráněného motýla nebylo lepší na celou věc raději vůbec neupozorňovat. Mezi většinou lidí má však opatření jednoznačnou podporu.

Šternberk zahájil stavbu krytého bazénu. Součástí bude i wellnes

Stavba nového krytého bazénu bezmála za 170 milionů korun byla zahájena ve Šternberku na Olomoucku. Kromě 25 metrů dlouhého bazénu bude součástí areálu také zážitková a wellnes část. Stavba víceúčelového krytého bazénu s kapacitou 300 návštěvníků...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šternberk

Štítky jasoň dymnivkový, motýl, ochrana, Šternberk, motýli, Děčín XIV-Dolní Žleb, tráva, Olomoucký kraj, Děčín XI-Horní Žleb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dolní Žleb u Šternberka si oblíbil chráněný motýl jasoň dymnivkový  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.