Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V areálu bývalé textilky Juta přerovská radnice vybuduje park Na Přádelně

V Přerově možná bude nový park. Město jej plánuje vybudovat v areálu někdejšího textilního závodu Juta, který je už dlouho prázdný. Areál brzy protne nová silnice, která je součástí průtahu, okolní pozemky opuštěného brownfieldu chce město přeměnit na park Na Přádelně.

Podle zástupců města dostane nový park šanci jen za předpokladu, že se podaří dohodnout se zástupci Juty a poté místo zaevidovat do databáze brownfieldů CzechInvest a získat finanční podporu státu.

"Předpokládáme, že v průběhu září až listopadu letošního roku bude vyhlášena výzva do programu, který podporuje revitalizaci takovýchto opuštěných míst. Chceme být připraveni, a proto jsme úředníky pověřili jednáním. Pokud se vše podaří a peníze na úpravu získáme, vyroste tu zajímavý park," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Objekty, patřící Jutě, by byly z dotačních peněz vykoupeny a zbourány, jiné ponechány k budoucím záměrům. Demolice by měla podle posledních propočtů přijít na 12 milionů, výstavba parku pak na osm milionů. Náklady celé revitalizace včetně výkupu pozemků jsou odhadovány na 70 milionů korun.

Název Na Přádelně odkazuje podle zástupců města do druhé poloviny 19. století, kdy na parcele kousek od vlakového nádraží vyrostla provazárna a přádelna konopí, která později dostala jméno Juta.

Území má plochu 24 tisíc metrů čtverečních

"Před dvaceti lety šla výroba této továrny do útlumu, dnes už z zní zbyly jen nevyužité staré budovy a zaplevelené pozemky. Nechat je napospas osudu je ale podle radních škoda, mimo jiné i proto, že jde o kus významné přerovské historie, která by neměla upadnout do zapomnění," dodala mluvčí města Lenka Chalupová.

Areál čeká podle šéfa odboru rozvoje přerovské radnice Pavla Galy v nejbližší době výrazná proměna, neboť jej protne stavba nové silnice. Otevřou se tím zároveň podle něj možnosti revitalizace celého území na ploše 24 tisíc metrů čtverečních.

"Místo by mělo projít proměnou v intencích vítězného návrhu urbanistické soutěže z roku 2017, která vymezila novou parcelaci území, definovala veřejné prostranství a oblast pro novou bytovou zástavbu," doplnil Gala.

Na straně směrem k pivovaru se počítá s odstraněním dílčích průmyslových objektů, oblast by se vyčistila, vysázeny by zde byly také stromy tvořící alej. Z druhé strany by pro příští možné využití byl zachován hlavní objekt přádelny s přístavbou mykárny a vochlovny. To vše by navazovalo na trasu nové dopravní tepny, která se tu staví.

V areálu přerovské Laguny bude grilovací zóna. Vzniknout má ještě letos

V areálu přerovské rekreační zóny, tamní Laguny, vznikne nová zóna pro grilování. Město ji vytvoří zpevněním plochy a novým posezením, kam si budou moci návštěvníci donést své přenosné grily. Rozhodli o tom přerovští radní. Město se inspirovalo...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky areál, Jurta, park, stavby, Přerov, pozemek, revitalizace, CzechInvest, Petr Měřínský, ANO 2011, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu bývalé textilky Juta přerovská radnice vybuduje park Na Přádelně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.