Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 19. srpna 2024  |  Svátek má Ludvík
Bez reklam

Voda v oblíbené přerovské Laguně není podle rozborů vhodná ke koupání

Obyvatelé Přerova by měli v těchto tropických dnech oželet koupání v Laguně. Podle posledních rozborů není voda vhodná ke koupání, kvůli jejímu složení hrozí citlivějším jedincům zdravotní komplikace. Další vzorky pro testování budou odebírány v červenci a srpnu.

Rozbor vody si nechaly v polovině června vypracovat Technické služby města Přerova. Informace o měření i s přesnými hodnotami najdou zájemci přímo ve vývěsce na Laguně. 

"Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," uvedl Martin Halata ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Voda v přerovském přírodním koupališti neodpovídá kvalitě ke koupání ve dvou ukazatelích, a to v průhlednosti a vodním květu.

"Mikroskopický obraz ukázal, že v Laguně se nacházejí například rozsivky centrické a penátní, skrytěnky, zelené řasy či krásnoočka. Mikrobiologické vyšetření sice vykazuje výbornou jakost, ale sinice překročily druhý sledovaný stupeň a chlorofyl první stupeň," doplnila mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Laguna v odpočinkové zóně Přerova je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok. Městu se loni podařilo zbavit Lagunu letitých nánosů bahna, které řadu let odrazovaly obyvatele města od koupání, pomocí speciální bakteriální směsi. Díky aplikaci ze dna zmizelo 1800 krychlových metrů bahna, což je v přepočtu 220 plně naložených nákladních aut. Vyčištění dna o rozloze 2,75 hektaru stálo zhruba 200 tisíc korun.

V areálu přerovské Laguny bude grilovací zóna. Vzniknout má ještě letos

V areálu přerovské rekreační zóny, tamní Laguny, vznikne nová zóna pro grilování. Město ji vytvoří zpevněním plochy a novým posezením, kam si budou moci návštěvníci donést své přenosné grily. Rozhodli o tom přerovští radní. Město se inspirovalo...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky koupaliště, voda, kvalita, laguna, Přerov, koupání, Lenka Chalupová, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v oblíbené přerovské Laguně není podle rozborů vhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.