Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Úterý 9. července 2024  |  Svátek má Drahoslava
Bez reklam

Jeseníky letos nabídnou nové atrakce. Na Paprsku se v červenci otevře Dalimilova rozhledna

Nové atrakce v podobě stezek pro horská kola, moderní lanovky či monumentální rozhledny nabídnou v letní sezoně turistům horská střediska v Jeseníkách. Provozovatelé po zimní pauze způsobené pandemií koronaviru soustředí síly na přípravu svých areálů na hlavní turistickou sezonu.

Několik novinek na léto připravili provozovatelé areálu Kraličák v Hynčicích pod Sušinou na Šumpersku. Tento víkend spouští provoz nové šestisedačkové lanové dráhy. Lanovka vyveze nahoru nejen turisty, ale prostřednictvím háků i kola cyklistů, ti pak mohou vyrazit na řadu výletů, například k vodopádům Prudkého potoka, na chatu Na Sněžníku či na zámek v Branné.

"V areálu vzniknou nové traily a celé léto budou v provozu obě lanovky, které přepraví pěší turisty i cyklisty. Nově bude ve Stříbrnicích půjčovna kol, elektrokol a koloběžek. V provozu bude jedna sjezdovka určená pro sjezd na horských motokárách, okolo vrcholu Štvanice vzniknou nové naučné stezky," řekla mluvčí areálu Petra Křížková.

V nedalekém horském středisku Paprsek vrcholí stavba nové Dalimilovy rozhledny, která stojí na vrcholu Větrov. Slavnostní otevření je naplánováno na 9. července. Dalimilova rozhledna má podobu historické vyhlídkové věže, která byla v roce 1899 zprovozněna na Kralickém Sněžníku. Tato rozhledna byla zbourána v 70. letech minulého století.

"Myšlenka vrátit našemu regionu nikdy nezapomenutý symbol rozhledny na Sněžníku padla v roce 2017 a již o rok později byly ve skalním masivu vrcholu Větrov vybudovány pevné základy," uvedli investoři projektu ze společnosti Dalimilova rozhledna. Vrchol Kralického Sněžníku je na území Polska, takže volba pro umístění nové rozhledny padla na kopec Větrov.

Olomoucký kraj pro turisty připravil slevové karty

Turistický ruch v létě opět podpoří hejtmanství. Krajští radní schválili akci Cestuj s Olomouc region Card , která se letos zaměří na středomoravský region. Slevové karty zdarma dostanou lidé, kteří se v kraji ubytují nejméně na dvě noci. Hejtmanství koordinuje postup s olomouckým magistrátem, který chystá obdobnou akci. Kraj pořídí 2000 karet pro dospělé a tisícovku pro děti.

"Díky slevové kartě dostanou turisté možnost navštívit spoustu míst v Olomouckém kraji, a to buď se slevou, nebo zcela zdarma. Karta nabízí také bezplatné MHD v Olomouci i slevy na jízdenky Českých drah. Hejtmanství se tímto krokem snaží podpořit cestovní ruch, který kvůli epidemii covid-19 utrpěl výrazné ztráty,“ řekla ČTK krajská zastupitelka Milada Sokolová (ODS).

Kvůli epidemii koronaviru se Olomoucký kraj potýká s výrazným úbytkem turistů. Za celý rok 2020 se v kraji ubytovalo 464 762 lidí, meziročně o 39 procent méně. V prvním letošním čtvrtletí pak počet ubytovaných turistů meziročně klesl o bezmála 90 procent na 14 124 osob.

Hotely v Jeseníkách plní letní termíny. Letos vyjdou vstříc i obytným vozům

Zhruba polovinu ubytovací kapacity už má na letní sezonu obsazenu Horský areál Kraličák v Hynčicích pod Sušinou u Starého Města na Šumpersku, který disponuje bezmála 120 lůžky. Provozovatelé kvůli dozvukům koronaviru očekávají i letos vyšší zájem...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto dalimilovarozhledna.cz

Štítky turistika, atrakce, Jeseníky, Olomoucký kraj, rozhledna, lanová dráha, pandemie covidu-19, léto, Větrov, Sněžník, Petra Křížková, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky letos nabídnou nové atrakce. Na Paprsku se v červenci otevře Dalimilova rozhledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.