Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Veterináři varují před skupinou ze Šternberka, která prodává psy. Zvířata jsou často bez očkování a čipů

Pravděpodobně stovky psů prodala skupina lidí ze Šternberka na Olomoucku, která štěňata často bez povinného očkování a zákonného označení čipem už delší dobu nabízí na inzertních portálech. Prodej vyšetřovala policie, ale trestný čin neprokázala. Veterináři však před pochybnými nákupy psů varují.

"Jedná se o štěňata zcela nejasného původu a zdravotního stavu, u kterých hrozí vážné zdravotní komplikace, dokonce i jejich úmrtí. Před nákupem psů od lidí, kteří je tímto způsobem přeprodávají, důrazně varujeme," řekl ředitel Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj Aleš Zatloukal.

Prodejem psů prostřednictvím inzertních webů se zabývala i policie, nakonec ale podle něj dospěla k názoru, že nebyl spáchán trestný čin.

"Na Šternbersku působí dobře organizovaná skupina osob, která v době zvýšené poptávky po domácích zvířatech našla díru na trhu a na inzertních serverech nabízí štěňata s nejasným původem. Zaznamenali jsem více než 700 inzerátů s nabídnou štěňat, u kterých nelze zjistit původ a zaručit zdravotní stav," uvedl Zatloukal.

Veterináři evidují desítky stížností od lidí z různých částí republiky, kteří si štěně nabízené v inzerátech na internetu pořídili a poté museli zaplatit nákladnou veterinární péči nebo jim pes doma kvůli nákaze či skrytým zdravotním problémům uhynul.

"Cena štěňat prodávaných tímto způsobem přitom může činit i 10 000 až 15 000 korun. Další tisíce korun stojí případná léčba. Upozornili jsme na to policii, ale po zhruba ročním prověřování nám bohužel oznámila, že se nepodařilo prokázat, že se jedná o trestný čin," varuje Zatloukal.

Lidé, kteří štěňata v inzerátech nabízejí, je skupují od neznámých chovatelů a poté se značným ziskem prodávají. Předání štěňat se odehrává například na parkovištích či v ústranní.

Psy inzerované pochybným způsobem by lidé neměli kupovat

"Inzerovány jsou hlavně oblíbené rasy, jako jsou labradoři nebo jorkšírští teriéři. Prodejci jsou opatrní a zpravidla avizují, že se nejedná o čistokrevné psy, aby se vyhnuli problémům se zákonem. Neočkovaná a neodčervená štěňata drží na několika místech ve špatných podmínkách, kde hrozí vysoké riziko nákazy," upozornil Zatloukal.

Úřady podle něj mají omezené možnosti, jak tomuto prodeji zamezit a prodejce štěňat potrestat. "Prodej přes inzerát pokutovat nemůžeme. Lze pouze uložit pokutu za to, že chovatel nezajistil své zákonné povinnosti, tedy že štěně je zdravé, označené čipem a vakcinované. V tomto případě maximální sankce za toto porušení je pro fyzickou osobu 20 000 korun,“ uvedl.

Pokud se podaří prokázat, že pes byl prodán na veřejném prostranství, což zákon od února zakazuje, tak obec s rozšířenou působností za to může uložit pokutu několik tisíc korun.

Prodej je podle Zatloukala dobře organizovaný a lze ho obtížně odhalit. Lidé by psy inzerované tímto pochybným způsobem neměli kupovat.

"Nikdy si nemohou být jistí, že všechny inzeráty pochází od spolehlivých chovatelů. Když nebude poptávka, nebude ani nabídka. Pokud si chce někdo psa koupit, tak přímo od chovatelů, kteří v inzerátech zájemcům nabízejí možnost si předem prohlédnout štěně i chov," dodal.

Krokodýl nilský zůstává v Klopině na Šumpersku. Chovatel zlepší podmínky

Zhruba třímetrový krokodýl nilský, kterého objevili v polovině března hasiči při požáru zahradního domku v Klopině na Šumpersku, zůstává u chovatele. Muž k chovu krokodýla neměl potřebné povolení, podle veterinární správy slíbil, že podmínky chovu...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky kriminalita, pes, chov, prodej, Olomoucko, štěně, Šternberk, policie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldřich Živnůstka

varování OK, ale tím také může být osud těch neprodaných a rostoucích štěňat zpečetěn..:-(

Neděle, 27. června 2021, 20:24Odpovědět

Veterináři varují před skupinou ze Šternberka, která prodává psy. Zvířata jsou často bez očkování a čipů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.