Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Lidé s dětmi do tří let budou mít od zítřka MHD v Olomouci zdarma

Lidé, kteří budou doprovázet dítě do tří let věku, nebudou muset od 1. července platit v městské hromadné dopravě v Olomouci jízdné. Bezplatné jízdné v tramvajích a autobusech MHD pro doprovod malých dětí schválili radní, aby rodinám s malými dětmi usnadnili například cestování k lékaři či do jeslí.

"Jsem rád, že tímto krokem následujeme mnoho dalších českých a moravských měst. Od začátku prázdnin tak budou v Olomouci cestovat zdarma nejen senioři nebo malé děti, ale i lidé, kteří budou mít dítě do tří let věku zrovna na starost. Nezáleží na tom, zda v danou chvíli půjde o jednoho z rodičů, prarodičů nebo chůvu, důležitý bude pouze věk dítěte," uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Novinku ve veřejné dopravě muselo město podle Žbánka projednat také s Olomouckým krajem a úprava platí od 1. července v celé zóně 71. Věk dítěte bude třeba při přepravní kontrole prokázat průkazem dítěte do tří let, který bude vydávat Dopravní podnik města Olomouce, nebo jeho občanským průkazem či pasem.

"Sleva platí vždy pouze pro jednu osobu doprovázející dítě do tří let. Nikoli pro všechny, kdo s dítětem městskou hromadnou dopravou pojedou," upozornila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Úprava jízdného podle Krčové zároveň nezmění podmínky pro přepravu kočárku v tramvajích a autobusech MHD.

"Pokud to typ vozidla a provozní poměry dovolují, může řidič přepravit i více kočárků najednou. Před nástupem do autobusu nebo tramvaje s kočárkem si je však třeba vždy vyžádat souhlas řidiče. To samozřejmě závisí nejen na typu vozidla, ale také na aktuální vytíženosti linky," uvedla Krčová.

DPMO zprovoznil mobilní aplikaci pro nákup jízdenek

Novou mobilní aplikaci, jejíž pomocí lze koupit jízdenky na městskou hromadnou dopravu, zprovoznil Dopravní podnik města Olomouce. „Aplikace DPMO je zdarma ke stažení z App Store nebo Google Play," sdělila mluvčí DPMO Martina Krčová. Ceny...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Shutterstock

Štítky dítě, MHD, doprovod, rodina, Olomouc, městská hromadná doprava, kočárek, Dopravní podnik města Olomouce, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s dětmi do tří let budou mít od zítřka MHD v Olomouci zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.