Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Skupinka chronických útěkářů se rozrostla. V Olomoucké zoo se narodila dvojice makaků

Výběh makaků v olomoucké zoologické zahradě nově obývají dvě mláďata, která se narodila na konci června. Od roku 2006 přišlo na svět v místní zoo již celkem 64 mláďat této opice.

„Ve výběhu je pár dnů veselo i díky přítomnosti těch nejmenších. Tlupa makaků se rozrostla o další dvě mláďata, která se narodila ve dnech 18.6. a 30.6.,“ říká zooložka Jitka Vokurková. Návštěvníci se za makaky mohou vypravit po více než 40 metrů dlouhé visuté lávce, která je sedm metrů nad zemí.

Během patnácti let chovu makaci zdatně školí nejen personál zoo, ale i návštěvníky. Z první skupiny se stala bez nadsázky mafie, která ve výběhu postupovala zcela systematicky a návštěvníky zbloudilé z trasy obírala o fotoaparáty, nápoje a téměř cokoliv, co bylo k dispozici.

Olomoučtí makaci jsou navíc chroničtí útěkáři, kteří mají díky své inteligenci stále v záloze nějaký plán. „První útěkáři se jmenovali Tatin a Šimpy. Tehdy vzali za vděk hvozdy Libavé. Další pochází z dob rekonstrukce výběhu, kdy byli po několikaměsíční snaze odchytu umístěni na provizorní místo. Z toho však uprchli a stali se z nich hosté místní restaurace. Jelikož milovali smetanu do kávy, pojal zoolog myšlenku napíchat smetánky uspávací látkou. Jenže nebyl by to makak, aby nerozpoznal smetánky, s nimiž je něco jinak, takže dále konzumovali pouze originálně zabalené. Jedno z mláďat bylo dokonce nalezeno mezi plyšáky v obchodu se suvenýry, kterak jako jediný plyšák horlivě mrká na návštěvníky,“ vzpomněla na momenty jak vystřižené z filmové komedie mluvčí olomoucké zoologické zahrady Iveta Gronská.

Poslední útěk mají makaci na svědomí v době otevření inovovaného výběhu. Tehdy překonali elektrický ohradník. Chroničtí útěkáři tak na konci června přivítali mezi sebou dva nové přírůstky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Olomouc, zoo, makak, narození, přírůstek, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupinka chronických útěkářů se rozrostla. V Olomoucké zoo se narodila dvojice makaků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.