Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Oblíbený festival řemesel Josefkol letos kvůli koronaviru opět nebude

Oblíbený festival řemesel Josefkol v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku, na který každoročně zavítaly tisíce lidí, letos kvůli koronaviru opět nebude. Svou roli sehrálo i nedávné tornádo na jižní Moravě, odkud pocházejí někteří řemeslníci.

"Muzeum kočárů po nedávném rozvolnění vyhodnocuje návštěvnost muzea a reakce veřejnosti na plánované akce. Návštěvníků přichází méně, než v předchozích letech, a denně se dotazují telefonicky, jestli je možný vstup do muzea a za jakých podmínek. Tím utrpěla také plánovaná akce Josefkol 2021, která se v krátké době po rozvolnění nedá uskutečnit," sdělil Václav Obr z Muzea kočářů v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku.

Přípravy tak rozsáhlé akce podle něho trvají minimálně rok. "Někteří účastnící, řemeslníci jsou z jihu Moravy, která byla postižena tornádem. Mají velké ztráty a jiné starosti," poznamenal také Obr. Kvůli koronaviru se Josefkol nekonal také loni.

Muzeum kočárů však naplánovalo sérii akcí pro menší skupiny, předvádění historických kočárů a vozů v krajině a řemeslné, kovářské nebo kamenické dílny.

O prázdninách nabídne také víkendové komentované prohlídky v livrejích s video projekcí a ukázkou řemesel. "Návštěvníci budou mít možnost spatřit umělecká díla z různých úhlů pohledu s předvedení patentních mechanizmů na historických kočárech," dodal Obr.

Koncem června Muzeum kočárů v rámci akce Cestovním kočárem po Olomouckém kraji zorganizovalo sbírku mezi lidmi a na podporu rodin zasažených tornádem poslalo 18 800 korun. "Nejvíce přispěli občané z Náměště na Hané a Litovle," uvedl Obr.

Víkend bude v Čechách pod Kosířem patřit historickým kočárům, koňským spřežením a mistrům 19 řemesel. Koná se Josefkol 2019

V sobotu 20. července a v neděli 21. července se v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem bude konat 12. ročník již tradiční akce Josefkol. Lidé se opět mohou těšit na historické kočáry i bohatý doprovodný program.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum kočárů Čechy pod Kosířem

Štítky Josefkol, koronavirus, festival, řemeslo, Muzeum kočárů, Čechy pod Kosířem, COVID-19, muzeum, tornádo, okres Prostějov, Jihomoravský kraj, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený festival řemesel Josefkol letos kvůli koronaviru opět nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.