Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Alej platanů dá pojmenování nové ulici v přerovské místní části Lýsky

Nová ulice v přerovské místní části Lýsky by se měla jmenovat Pod Platany. Přejí si to majitelé staveb, které se nacházejí v této lokalitě. Název odkazuje na nové stromořadí platanů, které nahradilo vykácené stromy. Název musí ještě schválit městské zastupitelstvo.

S novým názvem ulice souhlasí také místní osadní výbor a rada města Přerova. Zastupitelstvo o něm bude hlasovat v září.

„V dubnu jsme obdrželi žádost o pojmenování ulice od majitelů soukromé společnosti, která sem přemístila sídlo své firmy. V žádosti uvádí, že pojmenování ulice Pod Platany odkazuje na výsadbu pětačtyřiceti platanů, které tu byly vysázeny jako náhrada za vykácené přestárlé topoly,“ vysvětlil přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Ulice leží na okraji Přerova, začíná křižovatkou s ulicí U Silnice a končí novou výstavbou. V minulosti zde bylo zemědělské družstvo a místo nemělo svůj název. Dnes už tu jsou i další stavby.

Celkem je v Přerově a jeho místních částech 291 ulic. Za posledních osm let vzniklo sedmnáct nových. „V roce 2013 to byly ulice Jarní, Úzká, Nad Úvozem, Na Výsluní. Od roku 2014 to jsou ulice Gen. Fajtla, Pavla Nováka, Markulčekova, Kotasova, Ke Kočířům a U Cihelny,“ uvedla Helena Cetkovská z přerovského magistrátu.

V roce 2017 vzniklo pojmenování U Montáže, o rok později byly schváleny názvy Hvězdná, Obilná, Štěpnice a Nad Roklí. Loni byla pojmenována nová ulice na počest majitele Meopty Paula Rausnitze a zastupitelé rozhodli i o novém nábřeží u Bečvy, které nese jméno Františka Venclovského.

Švédské šance dostanou dvě nové lavičky. O pietní místo se budou starat přerovští turisté

Na Švédských šancích u Přerova si lidé budou moci odpočinout na dvou nových lavičkách. O jejich instalaci žádali členové Klubu přátel turistiky a sportu Přerov. Na oplátku přislíbili, že se o pietní místo s prostříleným křížem, který je...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky ulice, jméno, platan, Pod Platany, Lýsky, Přerov, část obce, Petr Měřínský, ANO 2011, František Venclovský, Pavel Novák, Meopta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alej platanů dá pojmenování nové ulici v přerovské místní části Lýsky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.