Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Od ruchu do zoo nebo divadla. Olomouc dá kompenzace sousedům stavby u řeky Moravy

Demolice mostu na ulici Komenského byla před třemi lety nejznatelnějším začátkem etapy II. B budování protipovodňových opatření v Olomouci. Rada města Olomouce schválila způsob kompenzace lidem, kterým hluk, vibrace či prach znepříjemňuje bydlení v blízkosti stavby.

Občané Olomouce s trvalým pobytem na adresách, které uvádí město v podmínkách poskytnutí daru, mohou podat žádosti o kompenzaci do konce července. V okolí řeky Moravy práce stále pokračují. Na Masarykově třídě se připravuje další fáze stavby mostu přezdívaného Rejnok, nábřeží získává atraktivnější podobu náplavky.

Obyvatelé zasažených oblastí starší šestnácti let mají nárok na benefity v hodnotě tisíc korun za každý rok stavebních prací. Mladší občané pak budou mít k dispozici poukaz na pět set korun. Benefity mohou lidé žijící blízko stavby u řeky Moravy využít u Dopravního podniku města Olomouce, v Moravském divadle, v Moravské filharmonii či návštěvou zoo nebo aquaparku.

„Na základě opakujících se stížností občanů zejména z ulic Nábřeží, Blahoslavova, Praskova a Masarykova jsme rozhodli o kompenzaci za ztížené podmínky k bydlení z důvodu výstavby protipovodňových opatření. Jde o dlouhodobou investiční akci, kdy celková doba její realizace přesahuje dvacet čtyři měsíců a vliv stavby na okolí je bezprostřední,“ vysvětlil důvody pro rozhodnutí radních náměstek primátora Otakar Bačák.

Olomoučané mohou nyní předkládat žádosti za loňský a letošní rok. „Výzva pro uplatnění nároku za rok 2022 bude zveřejněna i v příštím roce v přibližně stejném období, kdy bude možné uplatnit nárok i za roky 2020 a 2021. Je na rozhodnutí žadatele, zda nárok uplatní v dílčích žádostech nebo najednou za celé období,“ dodal ekonomický náměstek Bačák.

Nárok na kompenzaci mají lidé s minimálně šestiměsíčním trvalým pobytem na olomouckých adresách:
ulice Nábřeží, ulice Blahoslavova, Gorazdovo nám. 13/738, Praskova 1/737, Masarykova 3/889, Masarykova 10/802, U Soutoku 1/957, U Soutoku 2/1195, Komenského 29/913, Komenského 31/914, Komenského 22/886, Husova 4/912, Masarykova 1/609, Masarykova 8/922

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Olomouc

Štítky Stavba, demolice, protipovodňová opatření, Morava, řeka, Olomouc, řeka Morava, Dopravní podnik města Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od ruchu do zoo nebo divadla. Olomouc dá kompenzace sousedům stavby u řeky Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.