Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Nedělní blesková povodeň napáchala milionové škody v lesích na severu kraje

Blesková povodeň, která o víkendu zasáhla sever Olomouckého kraje, napáchala několikamilionové škody Arcibiskupským lesům a statkům Olomouc. Nejvíce poničeny jsou lesní cesty, které tvoří infrastrukturu při boji s kůrovcem. Voda navíc poničila budovu polesí v Domašově-Bělé pod Pradědem, kde zaplavila přízemí, poškodila zeď a zatopila zahradu s parkovištěm.

,,Konkrétní vyčíslení zatím nemáme, kolegové se nyní podílejí na odklízení škod a zároveň musí zajistit běžný lesnický provoz. Přesto, že situace u budovy polesí vypadala hrozivě, voda sahala až k okenním parapetům a brala s sebou kus cesty, břeh řeky a málem i služební auta, největší škody vznikly přímo v lese, především v lokalitě Malý Klín. Zde povodeň kompletně zničila asfaltovou cestu a velké množství štěrkových cest, které jsou velmi důležité pro lesní hospodaření. Následkem podemletí vodou utrpělo také několik mostů a poškozeny byly i lesní porosty,“ komentoval následky dešťů jednatel společnosti Arnošt Buček.

Na více než padesáti místech dnes zasahovali kvůli silným dešťům hasiči v okolí Jeseníku a Bělé pod Pradědem. Říčka Bělá ráno překročila třetí povodňový stupeň, v Jeseníku u Zámeckého náměstí ohrožovala kostel a muzeum a zaplavila silnici v Bělé...

Během průtrže naštěstí nebyl nikdo zraněn, ačkoliv v době velkého přívalu vody byl jeden ze zaměstnanců přímo v budově polesí. Díky jeho rychlému zásahu, při kterém utěsnil vstupní dveře do budovy, se podařilo zabránit úplnému zaplavení přízemí.

Hasiči během neděle zasahovali na více než padesáti místech v Olomouckém kraji. Říčka Bělá včera ráno překročila třetí povodňový stupeň, v Jeseníku u Zámeckého náměstí ohrožovala kostel a muzeum a zaplavila silnici v Bělé pod Pradědem. Hasiči pomáhali také zaplavenému autobusu. Před polednem začala voda kulminovat a přestalo pršet.

Výstraha před silným deštěm, který zvedal hladiny řek, v pondělí dopoledne skončila. Situace byla byla během víkendu nejhorší na severu Čech, kde voda zaplavila některé silnice a místy se dostala i do domů. Na Českolipsku museli hasiči po deštích evakuovat obyvatele několika obcí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcibiskupské lesy a statky Olomouc

Štítky Olomoucký kraj, počasí, bouřka, povodeň, Arcibiskupské lesy a statky, les, Olomouc, Malý klín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedělní blesková povodeň napáchala milionové škody v lesích na severu kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.