Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Vyšetřování hackerského útoku potvrzuje zahraniční stopu. Datové služby už jsou plně v provozu

Vyšetřování kybernetického útoku na olomouckou radnici potvrzuje předpoklad, že za vyděračskou akcí stojí skupinu pachatelů ze zahraničí. Kriminalisté však zatím nedokážou odhadnout, kdy vyšetřování skončí. Z hlediska obyvatel se datovou síť magistrátu už podařilo vrátit plně do stavu před hackerským útokem.

Kybernetický útok na olomouckou radnici se odehrál v dubnu letošního roku. Případ začali okamžitě vyšetřovat krajští kriminalisté.

"Zda se jedná o jednotlivce nebo skupinu pachatelů a odkud pocházejí, nejsme prozatím schopni sdělit. Předpokládáme, že se jedná o skupinu pachatelů. Indicie směřují do zahraničí," potvrdil mluvčí policie Libor Hejtman.

"Pokud jde o původ pachatelů, indicie o nich máme," dodal rovněž mluvčí magistrátu Michal Folta.

Vyšetřovatelé jsou podle mluvčího policie nyní v kontaktu se zahraničními policejními orgány a dalšími specializovanými subjekty. "Ukončení vyšetřování zatím není možné určit. Celková škoda je rovněž předmětem dalšího prověřování," uvedl Hejtman. 

Útoky přicházely z různých částí světa

Datová síť olomouckého magistrátu čelila kybernetickému útoku na začátku dubna. Hackeři požadovali za dešifrování napadaného systému 100 000 dolarů ve virtuální měně. Peníze nedostali a později se zřejmě ze msty zaměřili i na radniční web. Zástupci města oznámili, že spamy a DDoS útoky přicházely z různých částí světa, například z Číny, Ruska, USA, Singapuru nebo z Brazílie.

"Pokud jde o obnovení služeb a práce magistrátu, z hlediska zjištění služeb občanům jsme se dostali do stavu před kybernetickým útokem. Co se týká praktických potřeb uživatelů a vnitřního chodu magistrátu, tak je v systému stále co zdokonalovat," uvedl nyní mluvčí magistrátu Folta.

Zásahy proti hackerům a náklady na obnovu systémů se již vyšplhaly na miliony korun. "Zatím ještě nemáme kompletní škody a vynucené náklady vyčísleny. IT tým zároveň připravuje návrhy na příslušná opatření, která mají eliminovat a minimalizovat rizika. Návrhů je několik variant," dodal Folta.

Ukradená data se objevila na dark webu 

Data, která hackeři ukradli, se objevila na takzvaném dark webu. Odborníci ujišťovali, že nešlo o citlivé údaje. Ven se dostaly například kontaktní údaje z plateb za komunální odpad či kontaktní údaje pracovníků magistrátu. Radnice proto varovala obyvatele například před podvodnými e-maily.

Krátce po hackerském útoku v Olomouci oznámila radnice v Přerově, že chce investovat zhruba tři miliony korun do zabezpečení své datové sítě. 

"Navrhujeme obměnu systému, který magistrát na svou ochranu využívá, za modernější a především bezpečnější. Nová zařízení mají kontrolovat a řídit internetovou komunikaci úřadu a zejména lépe chránit agendové systémy před případnými útoky hackerů," uvedl primátor města Petr Měřínský (ANO).

Po kybernetickém útoku nefunguje už jen online rezervační systém Olomouce

Po dubnovém kybernetickém útoku na datovou síť olomouckého magistrátu zůstává mimo provoz už jen online rezervační systém radnice. Všechny ostatní agendy a služby fungují. Datovou síť úřadu hackeři napadli na začátku dubna, magistrát jim odmítl...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hacker, útok, kyberútok, magistrát, internet, policie, Olomouc, kybernetický útok, radnice, ANO 2011, USA, Rusko, Čína, Brazílie, Singapur

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetřování hackerského útoku potvrzuje zahraniční stopu. Datové služby už jsou plně v provozu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.